Na realitním trhu v Česku začínají převládat domácí investoři

16.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na českém trhu s podnikatelskými nemovitostmi začínají převládat domácí investoři. Podle dnes zveřejněné zprávy realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield překročí letos poprvé od roku 1998 podíl českých investorů na trhu 50 procent. Podle konzultantské firmy DTZ vyklízí pozice v Česku hlavně fondy z Německa.

"Nebýt dvojice rakouských investorů, kterým sekunduje investiční skupina ze Spojených států, vypadala by Česká republika jako lokální trh stimulovaný výhradně domácím kapitálem," uvedl Ryan Wray z investičního oddělení DTZ.

Zatímco v letech 2008 a 2009 podíl německých investorů na českém trhu komerčních nemovitostí přesahoval 40 procent, v prvním pololetí 2010 to bylo méně než pět procent. Zastavení nákupů je podle DTZ reakcí na nejistotu provázející změny chystané německým ministerstvem financí. Ty mají zajistit transparentnější fungování kapitálových trhů a větší ochranu pro investory. V krátkodobém horizontu je podle podle Wraye pravděpodobné, že německé otevřené podílové fondy nebudou na českém investičním trhu dále figurovat.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita