Mezi ekonomy sílí kritika Obamova stimulačního balíku

15.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ekonomové se o vliv vládní podpory recesí postižené ekonomiky ve světě nadále prudce přou, nepříznivý vývoj silně stimulované americké ekonomiky za poslední rok však v médiích stále více posiluje hlasy skeptiků. Stimulace vládními výdaji podle receptu slavného ekonoma Johna M. Keynese už podle nich v USA dávno neplní účel a svým dopadem na růst rozpočtového deficitu a státního dluhu dokonce škodí. Vláda prezidenta Baracka Obamy navíc podle kritiků svou politikou podkopává důvěru podnikatelů a jejich ochotu najímat nové zaměstnance, což je nyní pro ekonomiku to nejdůležitější.

V posledních dnech proti vládní stimulaci v USA vystoupil Allan Meltzer, který s protikrizovými plány na snížení daní radil už prezidentům Johnu F. Kennedymu a Ronaldu Reaganovi. Meltzer v článcích v listu The Wall Street Journal napsal, že "obamonomika" se svým stimulačním programem selhala, protože její architekti ignorovali dlouhodobější náklady a důsledky a vláda s Kongresem svými kroky a plány fatálně zvýšily nejistotu z budoucnosti, což je také hlavní důvod stále vysoké nezaměstnanosti. "Vysoká nejistota je nepřítelem investic," konstatuje Meltzer.

Obamův stimulační plán, který Kongres schválil loni v únoru, se z původních 787 miliard dolarů (přes 15 bilionů Kč) rozrostl na 862 miliard a celkově bude včetně úroků stát přes bilion dolarů. Peníze z programu nejsou ještě zdaleka využity, americká ekonomika však rok a půl od přijetí plánu vykazuje závažné zpomalování růstu, což překvapivě kontrastuje s vývojem v Evropské unii a zejména Německu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita