HK ČR oceňuje rychlý rozjezd záruk na úvěry podnikatelům z oblastí postižených povodněmi

13.08.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


13.8. 2010 Hospodářská komora České republiky vítá rychlou reakci Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), která ve zjednodušeném režimu začne 23. srpna, ve spolupráci s vybranými bankami, přijímat žádosti o záruky za bankovní úvěry pro malé a střední podnikatele k realizaci projektů na územích postižených povodněmi. „Jsem potěšen, že ministr průmyslu vyslyšel naši žádost a že k realizaci pomoci podnikatelům dochází bezprostředně a bez zbytečných průtahů,“ prohlásil prezident HK ČR Petr Kužel.

O možnostech, jak rychle finančně podpořit podnikatele ze zaplavených regionů, začal jednat prezident HK ĆR s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem počátkem tohoto týdne. Hlavním akcionářem Českomoravské záruční a rozvojové banky je Česká republika, zastoupená ministerstvem průmyslu a obchodu, ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj - (72 % akcií).

Výše záruky může činit až 70 % úvěru, výše zaručované půjčky je omezena částkou 20 milionů korun. Záruky jsou poskytovány v rámci Programu záruk pro malé a střední podnikatele - ZÁRUKA. Podrobnější informace, včetně formuláře žádosti, jsou uvedeny na www.cmzrb.cz.

Hospodářská komora České republiky zřídila před několika dny na svém webu informační stránku www.hkcr.cz/povodne2010 a emailovou adresu povodne2010@komora.cz, prostřednictvím kterých mohou podnikatelé ze zasažených regionů získat potřebné informace a žádat o pomoc. Komora rovněž vyzývá podnikatele z ostatních regionů, kteří chtějí svým kolegům nabídnout jakoukoliv formu pomoci, aby na výše uvedenou emailovou adresu směřovali své nabídky. Pro rychlejší identifikaci je do předmětu zprávy potřeba uvést „nabídka pomoci“.

Autor článku

Tiskovka