Dvě třetiny podnikatelů nemají plán, kdo převezme jejich firmu, když je srazí auto

13.08.2010 | , PricewaterhouseCoopers
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


12.8. 2010 Vážná dopravní nehoda, těžká nemoc nebo třeba zmizení v daleké zemi. Nepříjemné události, které mohou potkat kohokoli. Pokud jste majitelem firmy, postihnou nejen vás a vaše blízké, ale ovlivní možná desítky či stovky lidí z řad vašich zaměstnanců, dodavatelů a obchodních partnerů. Přitom pouze třetina českých podnikatelů má pro takovouto situaci připravený plán. Ukázal to průzkum společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) mezi soukromými majiteli významných českých firem nazvaný „Zkouška ohněm: Jak české soukromé společnosti využijí minulé zkušenosti k dosažení úspěšné budoucnosti?“

Řada českých podnikatelů i jejich firem je poměrně mladá. Není tedy překvapující, že podle průzkumu PwC jen 16 % ze soukromých majitelů zvažuje změnu vlastnické struktury v příštích dvou letech. V horizontu pěti let je jich už více než třetina, v delším časovém horizontu pak téměř polovina. Z vlastníků, kteří o předání svého podniku uvažují, preferuje většina buď prodej strategickému investorovi (39 %), nebo nástupnictví v rodině (35 %). Menší část zvažuje prodej podniku managementu či finančnímu investorovi.

„To ukazuje, že vlastníkům velmi záleží na tom, aby se jejich podnik dále rozvíjel ve směru, který nastavili, a aby byl brán ohled na stávající zaměstnance,“ říká Věra Výtvarová, partnerka zodpovědná za služby pro soukromé společnosti, PricewaterhouseCoopers Audit.

Přestože o dlouhodobé perspektivě své společnosti má většina vlastníků jasno, mnoho z nich zapomíná na rizika nenadálých událostí, které mohou poznamenat nejen je, ale i jejich podnik a jeho zákazníky a zaměstnance. Průzkum PwC odhalil, že jen třetina vlastníků má připravený plán pro převzetí a řízení podniku pro případ, že by jeho majitel vážně onemocněl či náhle zemřel.

„Každý podnik by měl mít krizový plán nejen pro případ živelných pohrom, jako byly nedávné povodně, ale i pro situace, kdy náhle přijde o svého majitele či klíčového zaměstnance. Podcenit by to neměli zejména majitelé firem, na jejichž osobě mnohdy závisí chod celého podniku. Snížení rizika napomůže i rozumné delegování rozhodovacích pravomocí a přiměřená formalizace procesů v běžném provozu firmy. Usnadní nejen řešení krizových situací, ale uvolní majiteli ruce na činnosti, kterým se chce věnovat, a také pomůže vlastníkovi připravit firmu na chvíli, kdy ji bude chtít předat svému nástupci,“ radí Věra Výtvarová.

Autor článku

Tiskovka