Vláda schválila senátní návrh novely zákona č. 361/2000 Sb.

13.08.2010 | , Ministerstvo dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


11.8. 2010 Vláda ČR dnes (tj.11.srpna 2010) projednala na svém zasedání m.j. senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.

Cílem tohoto senátního návrhu zákona je zejména změnit vymezení jednání, která podléhají bodovému hodnocení řidičů. Nově také upravuje přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích a související jiné správní delikty nebo zavádí parkovací průkaz pro osoby se zdravotním pojištěním podle doporučení Rady 98/376/ES.

Návrh předpokládá změnu tří zákonů, a to zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, ve znění pozdějších předpisů.

Vláda mnohé z navržených změn uvítala, nicméně jasně deklarovala, že k návrhu uplatní při budoucích jednání připomínky. Ministerstvo dopravy s navrhovaným dokumetem i podmínkou následné diskuse plně souhlasí a je připraveno jednat o finální podobě tohoto dokumentu.

Navržené změny korespondují i s koaliční smlouvou, kde je stanoven závazek pečlivě vyhodnotit účinnost bodového systému ve vztahu k provozu na pozemních komunikacích, odstranit neúměrné tvrdosti zákona, zvýšit postih za delikty spojené s agresivitou řidičů a přímo ohrožující bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a zpřesnit pravidla, kde dochází k dvojímu možnému výkladu.

Autor článku

Tiskovka