Poptávka lidí po zkrácených úvazcích převyšuje nabídku

12.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Poptávka po zkrácených pracovních úvazcích ze strany uchazečů o práci činí 23 procent z registrovaných životopisů a výrazně převyšuje nabídku firem. Ty nabízejí jen pět procent zkrácených úvazků. Novinářům to dnes řekl Petr Skondrojanis ze společnosti LMC, která provozuje internetové pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz.

Částečná změna v myšlení lidí i firem směrem k využití pružnějších pracovních úvazků v Česku nastala podle něj až vlivem dopadu ekonomické krize na trh práce. Ta znejistila zaměstnavatele, jiným způsobem se prý začalo pohlížet na roli klasických kmenových zaměstnanců. Zvýšila se potřeba využít pracovní sílu podle aktuální potřeby firem v daném čase, dodal.

Změnu v postoji Čechů k tradiční práci na hlavní pracovní úvazek odhalil průzkum portálu Jobs.cz. Celkem čtvrtina odpovídajících v průzkumu hovořila o tom, že nejsou s tradičním úvazkem na hlavní poměr příliš spokojeni. Téměř 40 procent lidí přemýšlí o změně k jiné alternativě pracovního poměru.

Téměř dvě třetiny takto pracujících tvoří ženy. Současně s rostoucím počtem pracovních úvazků se zvyšuje i množství lidí, kteří podobný typ pracovní smlouvy hledají. Zatímco na počátku roku 2008 jich bylo 27.800, letos to bylo již 34.700. I zde tvoří dvoutřetinovou většinu ženy.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita