CzechAccelerator pomohl prvním třem českým nápadům

12.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


První tři české firmy jsou zpátky z tříměsíčního pobytu v kalifornském Silicon Valley. BoldBrick, Cognitive Security a ImageMetry strávily čtvrt roku v jednom z nejúspěšnějších podnikatelských inkubátorů světa Plug And Play Tech Center. Příležitost jim otevřel program CzechAccelerator agentury CzechInvest.

„Silicon Valley je IT srdcem světa. Technologie, které tam vznikají právě teď, budou na globálním trhu známé třeba až za dva roky. Tři měsíce v takovém prostředí tak českým firmám dají náskok, který by jinak doma hledaly jen velmi komplikovaně,“ vysvětluje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. „Síla CzechAcceleratoru je v tom, že funguje jako velmi intenzivní motivace jít do Spojených států i pro ty firmy, kterým se Silicon Valley zatím zdá příliš vzdálené. Není vzdálené. Je to jen osm hodin letu. A CzechAccelerator tuhle cestu otevírá.“

„Do Silicon Valley jsme odjížděli s cílem navázat kontakt s americkými firmami a proniknout do jejich distribučních a partnerských řetězců. Americký trh je totiž velmi propojený a prvním krokem k tomu, abychom mohli získat nějakou investici je právě získání pevné pozice v konkurenci tamních firem. V tom nám velmi pomohl CzechAccelerator,“ říká Martin Rehák, technický ředitel & jednatel, Cognitive Security.

„Jednou z cílových skupin pro náš produkt, se kterým jsme odjeli do Silicon Valley, jsou americké pojišťovny. Jejich postavení na tamním trhu je v porovnání s evropským prostředím velmi odlišné. Evropa je v tomto ohledu přátelštější, v Americe zabere daleko více času a energie třeba jenom navázání prvotního kontaktu. Právě v těchto zjištěních pro nás byla účast v CzechAcceleratoru opravdu cenná,“ uvádí Petr Šídlo, Sales Manager společnosti Imagemetry.

„Čas strávený v Silicon Valley byl pro nás velmi přínosný. Za dobu našeho působení v CzechAcceleratoru jsme měli možnost hovořit s několika významnými investory, kteří nás mimo jiné upozornili třeba i na slabé stránky našeho obchodního modelu. Díky této zkušenosti teď můžeme pracovat i na vylepšení sebe sama,“ dodává Babak Mahdian, zakladatel společnosti Imagemetry.

„Amerika je cílovým trhem pro náš produkt. Už v minulosti se nám podařilo navázat prvotní kontakty s potenciálními americkými partnery, ale zjistili jsme, že z České republiky je pro nás těžké je rozvíjet. Náš pobyt v Silicon Valley jsme tedy využili především k rozvoji našich stávajících kontaktů a navázání těch nových. Podařilo se nám setkat se se zástupci těch nejvýznamnějších firem; v čele například s manažery společnosti Microsoft,“ uzavírá Michaela Špringerová, manažerka rozvoje obchodu společnosti BoldBrick.

Už toto pondělí CzechAccelerator otevírá další kolo. Firmy se do něj můžou hlásit až do konce září. Ti úspěšní do USA odletí 1. ledna 2011. Přihlásit se můžou podniky do 100 zaměstnanců z oblasti informačních a komunikačních technologií, biotechnologií, environmentálních technologií nebo mikroelektroniky.

Úspěšné firmy získají tříměsíční bezplatný pronájem kanceláří v podnikatelském inkubátoru Plug and Play Tech Center v kalifornském městečku Sunnyvale. V Centru sídlí přes 250 start-up firem zejména z oblasti internetu, mobilních i bezdrátových technologií a sociálních sítí. Právě v Sunnyvale nebo jeho nejbližším okolí mají svá sídla nebo klíčová vývojová centra nejvýznamnější IT firmy světa jako Google, Sun Microsystems nebo Microsoft. Pro přihlášení do CzechAcceleratoru stačí vyplnit jednoduchou přihlášku, která je ke stažení na internetových stránkách www.czechaccelerator.cz. Účastníky programu vybere panel odborníků složený ze zástupců agentury CzechInvest, Ministerstva průmyslu a obchodu, podnikatelů a investorů z ČR a odborné veřejnosti.

Autor článku

Firemni aktualita