Návrh Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů na programu vlády

11.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr průmyslu a obchodu předkládá vládě návrh Národního akčního plánu (NAP) pro energii z obnovitelných zdrojů energie, který navrhuje cíl podílu energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie ve výši 13,5 % a splnění cíle podílu energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě v dopravě ve výši 10,8 %.

Národní akční plán konkrétně stanovuje roční hodnoty instalovaných výkonů respektive výroby energie pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů, tzv. optimální mix zdrojů, až do roku 2020. "Budou-li tyto hodnoty překročeny, bude možné přistoupit k omezení či zrušení finanční podpory příslušných obnovitelných zdrojů," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Jde tedy o nástroj pro každoroční ovlivňování rozvoje obnovitelných zdrojů a také finančního dopadu plynoucí z jeho podpor," dodává ministr Kocourek. Další opatření k dlouhodobě udržitelnému a vyváženému rozvoji obnovitelných zdrojů jsou zavedena přímo v návrhu zákona o podporovaných zdrojích energie.

Národní akční plán stanovuje pro jednotlivé druhy OZE roční hodnoty výroby energie. Hodnoty plánované výroby vycházejí z technických a ekonomických předpokladů. Plán tedy není postaven na základě potenciálů jednotlivých zdrojů, které mohou u některých druhů OZE být vyšší, ale zároveň vysoce neekonomické. Dojde-li k překročení stanovených hodnot, bude možné pro nové zdroje přistoupit k omezení, nebo zrušení další podpory, protože ta již pozbude významu. Již existujících instalací se ovšem žádné omezení nedotkne. Národní akční plán bude pravidelně vyhodnocován, aktualizován a zpřesňován. Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhodnotí jeho naplňování nejméně jedenkrát za dva roky a o výsledcích vyhodnocení bude informovat vládu a překládat návrhy na jeho aktualizaci.

Zpráva převzata z Ministersva průmyslu a obchodu.

Autor článku

Firemni aktualita