Informace o stavu ekonomické výhodnosti těžby uranu

11.08.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


11.8. 2010 Ministr průmyslu a obchodu předkládá vládě pro informaci materiál o stavu ekonomické výhodnosti těžby uranu na dole Rožná. Finanční přínos pokračující těžby uranu představoval v roce 2009 částku 242,2 mil. Kč, přičemž tržby z prodeje uranu plně pokryly náklady na těžbu uranové rudy, její zpracování a výrobu uranového koncentrátu. Navíc vytvořily prostředky, které činily převážnou část výnosů z útlumu. Rozhodující objem výnosů z útlumu byl následně vynaložen na zahlazování následků hornické činnosti a významně snížil finanční požadavky na státní rozpočet.

Těžba a úprava uranu v České republice je prováděna na jediném dole, a to v rámci státního podniku DIAMO Stráž pod Ralskem, na jeho odštěpném závodě GEAM Dolní Rožínka, na ložisku Rožná. Výroba uranu na tomto dole Rožná stále splňuje stanovené podmínky. Jediným odběratelem uranu je od roku 2009 výhradně společnost ČEZ, a. s.

Zásoby uranu na ložisku Rožná, ověřené k 1. lednu 2010, jsou ve výši 377 tun. S uvážením reálného ročního přírůstku zásob jsou dostatečné pro zajištění další těžby uranu s ukončením v roce 2013, takže budou pokryty dodavatelské závazky vyplývající ze smlouvy mezi DIAMO, s. p. a ČEZ, a. s.

Realizací investic a velkých oprav pro pokračování těžby na dole Rožná v roce 2009 si státní podnik vytvořil příznivé materiální a personální zajištění pro další pokračování těžby uranu na ložisku. Převážná většina provozních zařízení je připravena na dotěžení, v letošním roce se předpokládá dokončení rekonstrukce a výměny zařízení zajišťujících bezproblémový chod hlavních provozů, bezpečnost práce a ekologické limity těžby a úpravy. Investované prostředky mohou být dále zhodnoceny při realizaci záměru vybudování zásobníku zemního plynu v části ložiska Rožná-Rodkov.

Autor článku

Tiskovka