Počet zahraničních turistů opět roste

11.08.2010 | , Czech Tourism
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


10.8. 2010 Za prvních 6 měsíců roku 2010 přijelo do České republiky 2 793 082 zahraničních turistů, což znamená nárůst o 3, 7 % oproti loňskému roku. Pokračuje tedy pozitivní trend mírného růstu v příjezdovém cestovním ruchu, který započal již v prvním čtvrtletí 2010.

O pozitivních výsledcích příjezdového cestovního ruchu svědčí i fakt, že v TOP deseti zemích mělo šest několika procentní nárůst, přičemž největší zaznamenalo Rusko se 14 %.

Obsazení první pětky se stále nemění. První místo patří stále Německu, odkud do České republiky přicestovalo 622 036 turistů (stagnace 0,4 %). Rusku náleží zaslouženě druhá příčka. Rusů k nám dorazilo v první polovině roku 183 tisíc (nárůst o 14%). „Ruská ekonomika se pomalu odrazila od dna, rubl je v poslední době stabilní, dokonce nepatrně posílil. Díky této situaci znovu začíná cestovat ruská střední třída, která jezdí nejen do lázní, ale i na poznávací výlety“, komentuje situaci ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška.

Třetí pozici obsadili turisté z Polska (170 623, nárůst o 1,9%), čtvrtí Britové (164 757, pokles o 4,7%). „Nejistá situace ohledně stávek British Airways a zejména uzavírka letišť z důvodu vulkanického prachu nad Britskými ostrovy ovlivnily výjezdy Britů do evropských destinací,“ říká ředitel zahraničního zastoupení ve Velké Británii Jan Mlčák.

Pětici uzavírá Itálie, ze které do Česka přijelo 157 771 turistů, to reprezentuje pokles o 11,6%. „Pokles přes deset procent ovlivnilo několik faktorů. Mezi hlavní příčiny patří jistě fakt, že v letošním roce vyšly významné italské svátky na víkend, tudíž Italové neměli tzv. “ponte – prodloužené víkendy“ a situaci nepomohl ani výbuch islandské sopky,“ dodává ředitel zahraničního zastoupení v Itálii Luboš Rosenberg.

Také v krajích zaznamenali mírný nárůst v příjezdech turistů. Nejoblíbenější je tradičně Praha, Karlovarský kraj a kraj Jihomoravský. K nejvyššímu nárůstu došlo v Plzeňském kraji a to o 7,4%, ale také v Praze o 6,1%. Naopak největší pokles zájmu turistů zaznamenal Moravskoslezský kraj a to o 8,9%.

Průměrná doba pobytu byla v prvním pololetí tohoto roku 3,9 dní, nejdéle u nás pobývali Rusové s délkou pobytu 6,2 dní, Němci 4,5 a Nizozemci se 4,2 dny.

„Co se týče prognózy dalšího vývoje příjezdového cestovního ruchu v tomto roce, předpokládáme růst v průměru o 3-4% i v následujícím pololetí. Měli bychom v roce 2010 opět překročit hranici 6 milionů zahraničních turistů“ uvádí ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Autor článku

Tiskovka