V posledních letech neuplyne rok bez živelní pohromy, ty letošní začaly dříve než obvykle

11.08.2010 | , ČSOB Pojišťovna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


10.8. 2010 Právě proběhnuvší záplavy v Čechách potvrzují, že živelní katastrofy přicházejí na našem území v posledních letech častěji a působí stále větší škody. Tento pocit, který sdílí v Česku řada lidí, potvrzují i statistiky ČSOB Pojišťovny. V důsledku živelních škod, které nastaly v prvních pololetích let 2007 až 2010, vzniklo jejím klientům přes 5 000 pojistných událostí se škodou dosahující téměř 300 milionů korun. Průměrná škoda se tak vyšplhala na 58 000 korun.

Během prvních šesti měsíců posledních čtyř let postihlo Českou republiku šest větších živelních pohrom: v letech 2007 a 2008 šlo ve třech případech o vichřici, loni a letos o povodeň a letos se zkraje roku přidala také sněhová kalamita. K tomu je však třeba připočíst i velké množství menších pojistných událostí, které neměly charakter časově soustředěné živelní katastrofy.

„Rozsahem největší živelní pohromou posledních čtyř let zůstává i nadále nechvalně proslulá vichřice Kyril z ledna 2007, která našim klientům způsobila téměř dva tisíce škod za více než 80 milionů korun. V porovnání s tím byly letošní květnové a červnové povodně, jež postihly především severní a střední Moravu, naštěstí jen menší, i přesto z nich však registrujeme na pět set pojistných událostí se škodami v objemu 33 milionů korun,“ uvedla Iva Knapová, ředitelka Odboru služeb klientům neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny s tím, že zatím poslední záplavy, které se odehrály uplynulý víkend postihly podle odhadů až 600 klientů ČSOB Pojišťovny a škody dosáhnou celkové výše řádově v desítkách milionů korun.

Letošní povodně byly specifické tím, že začaly dříve, než je podle dlouhodobých statistik ČSOB Pojišťovny obvyklé. Povodně vyvolané přívalovými dešti se totiž vyskytují nejčastěji v červnu a červenci, což potvrzují i události z uplynulého víkendu. Letos však začaly už v půlce května. A větší než jindy byl také rozsah sesuvů dešti podmáčených svahů.

Z letošních bezmála 500 povodňových škod, které ČSOB Pojišťovna letos zatím řešila (ty z uplynulého víkendu se zatím sčítají), jich naprostá většina vznikla v důsledku zatopení bytů a rodinných domků, finančně nejvyšší škody souvisely s poškozením silnic, mostů a opěrných zdí. Za některé škody ovšem povodně či záplavy „mohly“ jen nepřímo. „Například jeden z našich klientů se snažil objet autem velkou vodu, ale na blátě mu podklouzlo kolo a narazil do sloupku,“ popisuje Iva Knapová.

Autor článku

Tiskovka