Podnikatelské klima ve východní Evropě tíží Balkán

10.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podnikatelská důvěra v rozvíjející se Evropě se v minulých třech měsících mírně zlepšila, avšak hybná síla oživení ochabuje, ukázal průzkum Thomson Reuters mezi přímými zahraničními investory v regionu.

Index podnikatelského klimatu pro střední a východní Evropu podle průzkumu Thomson Reuters a rakouské banky OeKB v červenci stoupl o 2 body na 23 bodů. Ztratil tak na síle již potřetí v řadě s tím, jak se zhoršila morálka v Rumunsku, Bulharsku a Chorvatsku.

V čele hodnocení jednotlivých zemí zůstalo Polsko, jediná ekonomika Evropské unie, která se loni vyhnula recesi. Druhé Česko si proti minulému průzkumu polepšilo o 3 body na 36 bodů.

O výrazných 21 bodů se zlepšilo hodnocení Ukrajiny, která se vyhoupla z posledního místa žebříčku v předchozím průzkumu a její hodnocení se poprvé od roku 2008 dostalo do kladných čísel. Nová vláda vzešlá z jarních voleb tak zjevně obnovila důvěru investorů v tuto postsovětskou ekonomiku.

Rusko, jež se vrátilo k růstu po nejhorší recesi za 15 let, zaznamenalo druhé největší zvýšení indexu podnikatelského klimatu, jenž vzrostl o 10 bodů.

Nová úsporná opatření v Rumunsku zřejmě letos stáhnou tamní ekonomiku opět do minusu, a hodnocení podnikatelského klimatu ze strany investorů se tak snížilo poprvé za rok.

Mezi další dvě země, kde se zhoršila podnikatelská důvěra, patří Bulharsko a Chorvatsko. Podnikatelské klima v Maďarsku zůstalo stabilní, nicméně stále po červnovém volebním vítězství premiéra Viktora Orbána náleží k nejhorším v regionu.

Zpráva převzata z Reuters.

Autor článku

Firemni aktualita