Prognózy pro Českou republiku

10.08.2010 | , Saxo Bank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Naši prognózu HDP pro rok 2010 o něco málo zvyšujeme a zůstáváme přesvědčeni, že Česká republika se bude během roku pohybovat nad průměrem celé eurozóny (EZ) a její HDP poroste v průměru o 1,8 % (oproti původně odhadovaným 1,7 %). Zlepšující se globální obchod a zrychlující ekonomika eurozóny urychlí růst na exportu závislé české ekonomiky.

Po slabých výsledcích vykázaných v 1. čtvrtletí, kdy HDP vzrostl meziročně o pouhých 1,1 %, česká ekonomika v posledních měsících vykazuje již rychlejší růst. Průmyslová výroba vzrostla meziročně o 9,7 % (EZ 9,6 %), maloobchodní prodeje meziročně posílily o 4 % (EZ: 0,4 %), a míra nezaměstnanosti poklesla na 8,5 % z únorového maxima, kdy dosahovala 9,9 % (EZ: 10 %).

Česká koruna vůči euru v roce 2010 posilovala a připsala si celkem 6 %. Vzhledem k výrazné závislosti české ekonomiky na exportu do eurozóny bude tento faktor růst HDP poněkud brzdit, v naší prognóze ale i přesto nadále předpokládáme, že česká ekonomika poroste rychleji než ekonomika celé eurozóny.

Inflace dosáhla ve 2. čtvrtletí meziročně 1,2 %, což se příliš neliší od naší prognózy předpokládající 1,3 %. V krátkodobém výhledu očekáváme v souvislosti se zrychlováním ekonomiky nárůst cen. Očekáváme tedy, že do 4. čtvrtletí růst spotřebitelských cen zrychlí na 1,9 %.

Autor článku

Tiskovka