Počet přenocování v hotelech klesl, hostů přijelo více

10.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních ve druhém čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o 0,9 procenta na 8,8 milionu. Celkový počet hostů se však podle dnešních údajů Českého statistického úřadu naopak zvýšil o 0,2 procenta.

Nejvýrazněji klesl počet přenocování hostů v tuzemských kempech, a to o 33,4 procenta, v chatových osadách a turistických ubytovnách se snížil o 16,7 procenta. Kempům a chatovým osadám, kde se ubytovávají především domácí turisté, nesvědčilo letošní jarní počasí, dodali statistici.

Výrazný meziroční růst zaznamenaly hotely nejvyšších kategorií, pětihvězdičkové o 16,3 procenta a čtyřhvězdičkové o 15,9 procenta, kde dominují zahraniční návštěvníci. "Relativně příznivý výsledek příjezdové turistiky mohl být pravděpodobně ještě lepší nebýt nižšího dubnového růstu, který byl ovlivněn několikadenním zastavením letového provozu způsobeného výbuchem sopky na Islandu," uvedl ČSÚ.

Do tuzemských hotelů a penzionů ve druhém čtvrtletí přijelo celkem 3,1 milionu hostů, což bylo meziročně o 0,2 procenta více než ve stejném období loni. Počet zahraničních hostů vzrostl o 4,4 procenta, počet domácích hostů byl o 4,5 procenta nižší.

Pokoje v hotelech a penzionech byly ve druhém čtvrtletí využity ze 42,9 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu více než ve stejném období předchozího roku.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita