Počasí brzdí žně, sklizena je jen čtvrtina obilí a 68 pct řepky

10.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Deštivé počasí nadále komplikuje průběh letošních žní. Obilí je zatím sklizeno ze čtvrtiny jeho celkových osevních ploch, řepka z 68 procent. Loni měli touto dobou pěstitelé pod střechou již více než 60 procent obilí a zbývalo jim sklidit posledních pět procent polí s řepkou, vyplývá z údajů, které včera zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

"Už nyní je jasné, že zemědělci budou extrémním průběhem počasí citelně zasaženi. Sklizeň obilí může být nižší o minimálně deset procent, ozimé řepky o 20 procent a více," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Zpoždění žní, které již překročilo dva týdny, zhoršuje kvalitu obilí a řepky, zemědělcům zároveň rostou ztráty a zvyšují se náklady na sklizeň.

Podle Velebova poradce Jana Záhorky například farmáře z Plzeňska trápí v důsledku trvalých dešťů takzvané prorůstání obilí. "Zrno se začne znehodnocovat. Z toho už prakticky nejde udělat slad, ani to neklíčí," poznamenal. Na Chrudimsku, v Libereckém a Ústeckém kraji poškodily porosty víkendové přívalové deště. Zejména okolí Litoměřic v Ústeckém kraji a Chrudimsko jsou přitom významné obilnářské oblasti.

Z pohledu zemědělců pozitivně se naopak vyvíjejí výkupní ceny obilí, jejichž propad je v předchozích dvou letech trápil. Růst cen způsobilo očekávané snížení celosvětové produkce obilí, v poslední době zejména očekávaný pokles sklizně v Rusku.

"U nás ceny rostou, začíná to nabývat tempo, ale zdaleka to není tolik jako v okolním světě," uvedl Záhorka. Vyšší ceny obilí by přesto mohly zemědělcům nahradit výpadek příjmů z loňského roku. "Na druhou stranu je tu nižší sklizeň. Žádné zbohatnutí se tu konat nebude," dodal Záhorka. Dražší krmné obilí podle něj navíc zkomplikuje situaci chovatelům hospodářských zvířat, neboť jim vzrostou výrobní náklady.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita