Po záplavách je mimo provoz přes 3200 telefonních linek

09.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Po víkendových záplavách na severu Čech zůstává mimo provoz přes 3200 pevných linek nebo internetových přípojek ADSL. Mobilní sítě fungují, i když je možné jejich lokální přetížení v postižených oblastech. Několik základnových stanic běží na záložní zdroje.

"Vlivem zatopení ústředen a odpojení proudu ze strany energetiků je v postižených oblastech 3257 zákazníků bez pevného telefonního spojení nebo ADSL služeb. K zasaženým ústřednám se naši technici dostanou bohužel až po opadnutí vody. Za případné komplikace se zákazníkům omlouváme," uvedl mluvčí O2 Martin Žabka.

Mobilní síť Telefóniky podle Žabky nezaznamenala žádné větší výpadky. Mobilní vysílače, které zůstaly bez elektrické energie, operátor napájí záložními zdroji, které technici průběžně doplňují. "Může ale docházet k místnímu přetížení sítě, proto jsou instalovány mobilní základnové stanice, které situaci v postižených oblastech zlepší. Současně byly aktivovány krizové telefony pro Liberecký, Ústecky a Královéhradecký kraj," dodal Žabka.

T-Mobile má stále mimo provoz vysílač v Zákupech, který velká voda vytopila. "Technologie bude vyměněna tento týden. Zjišťujeme možnosti zrychlení dodávky," uvedla mluvčí Martina Kemrová. Zákupy nyní operátor pokrývá sousedními vysílači. Další dva vysílače běží na záložní zdroje kvůli přerušené dodávce proudu. O víkendu měl operátor mimo provoz deset vysílačů.

"Žádný vysílač naštěstí nebyl pod vodou, několik jich bylo pouze odříznuto od proudu. Zákazníci ale nic nepoznali, protože vysílače se plynule začaly napájet ze záložních baterií. Tam, kde baterie došly a přerušení dodávek proudu trvá, dodali technici generátory, takže všechny vysílače v severních Čechách jsou plně funkční," uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita