Americká ekonomika ztratila v červenci 131 tisíc pracovních míst

09.08.2010 | , Fio banka
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Američtí zaměstnavatelé v soukromém sektoru vytvořili v červenci 71 tisíc nových pracovních míst, přičemž analytici očekávali růst ve výši 90 tisíc a revize pro předchozí měsíc ukázala růst jen o 31 tisíc.

Celková zaměstnanost mimo zemědělských sektor se ve veřejném a soukromém sektoru snížila o 131 zaměstnanců z důvodu poklesu počtu pracovních míst ve veřejném sektoru o 202 tisíc, což bylo způsobeno zejména ukončením programu pro sčítání lidu. Navíc revize celkové zaměstnanosti mimo zemědělský sektor vykázala za červen pokles pracovních míst o 221 tisíc.

Míra nezaměstnanosti zůstala v červenci stabilní na úrovni 9,5 %, přičemž analytici očekávali růst na 9,6 %. Jediné pozitivní překvapení ve statistice za červenec přišlo z vyššího počtu vytvořených pracovních míst v průmyslu, kde se tvorba pracovních míst zvýšila o 36 tisíc, kdežto analytici odhadovali jen 13 tisíc. Statistika z trhu práce sice skončila hůře než předpokládali analytici, ale pokud vezmeme v úvahu revize minulého měsíce, zjistíme, že počet pracovních míst v soukromém sektoru se v červenci více než zdvojnásobil.

Americké hospodářství vzrostlo ve druhém kvartále 2010 mezikvartálně anualizovaně o 2,4 % a pokud tvorba nových pracovních míst bude pokračovat tímto tempem může to trvat roky, než se dostaneme do stavu před vznikem finanční krize. Celkově horší data z trhu práce byla ovlivněna poklesem zaměstnanosti v oboru stavebnictví. Po zveřejnění dat z trhu práce se futures na akciových index prudce snížily.

Autor článku

Tiskovka