Krize vrátila Čechy na zem, k moři se více jezdí auty a autokary

08.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jedním z nejvýraznějších trendů letošní turistické sezony je návrat k pozemní dopravě vlastními auty či autokary a růst zájmu o blízká moře, zejména v Chorvatsku. Naopak letecké zájezdy po boomu z minulých let jsou letos na ústupu. Shodli se na tom zástupci cestovních kanceláří v anketě ČTK.

"Došlo k renesanci autokarových zájezdů a zájezdů s vlastní dopravou, které směřují do Chorvatska a na sever Itálie," řekl marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha. Návrat Chorvatska na výsluní potvrzuje i mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, podobně prý roste zájem i o pobyty na Slovensku.

Nejlevnější "last minute" jsou letos podle statistik Invia.cz zhruba o 15 procent dražší než před rokem, což se týká hlavně Chorvatska, Itálie a Tuniska. Celkově jsou ale letos v létě zájezdy zhruba o pět procent levnější než před rokem, průměrná cena činí 12.249 korun.

Za nejlepší letošní koupi označil Michal Tůma z Invia.cz Řecko, o které řada potenciálních rekreantů ztratila zájem kvůli sociálním nepokojům a výhrůžkám teroristů. Ceny zájezdů do této středomořské země tak klesly na zatím nejnižší úroveň.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT