Úspěšná realizace projektů zahraniční rozvojové spolupráce

05.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V roce 2010 je v gesci MPO realizováno 27 dvoustranných projektů rozvojové spolupráce (ZRS), na které byla vládou vyčleněna částka 148,193 mil. Kč.

Projekty zahraniční rozvojové spolupráce realizované MPO se týkají bilaterální spolupráce zaměřené převážně na realizaci ekonomicko-průmyslových výrobně orientovaných projektů, podporujících rozvoj příslušné části odvětví daného teritoria a vytvářející podmínky k další možné výrobní a komerční spolupráci a rozvoji obchodně politických vztahů.

Jedním z rozhodujících kritérií úspěšnosti projektů ZRS je tzv. "udržitelnost" projektu, tj. jeho životaschopnost v době, kdy již není financován z prostředků ZRS. Tento parametr vytváří zároveň rámec pro komerční návaznost projektu a vytváří možnosti obchodní spolupráce českých dodavatelských subjektů.

Uvádíme několik příkladů dlouhodobě udržitelných projektů realizovaných v gesci MPO:

  • Srbsko - soustředění aktivit ZRS do jedné oblasti v okolí města Loznice. Projekt plynofikace města Loznice pokračoval plynofikací další okolních měst - lázní Banja Koviljača a Lešnice a později navázal projektem teplofikace Loznice a lázní Banja Koviljača a modernizací místní teplovodní dítě záměnou paliva z mazutu na plyn. Projekt ZRS pokračuje na komerční bázi s vedením města Loznice.
  • Sanace následků důlní činnosti na ekologii v regionu Sjenica v Srbsku. Tento projekt zajišťuje identifikaci nových zdrojů surové vody vhodných ke zpracování na pitnou vodu, navrhuje technické řešení čerpání surové vody a úpravy pitné vody a v jeho rámci byla dodána potřebná technologie. S ohledem na umístění a navržené technické řešení celého nového systému zásobování pitnou lze předpokládat jeho životnost na více než 50 let.
  • V Bosně je realizován jeden z největších projektů ZRS v gesci MPO v oblasti energetiky, a to projekt "Modernizace a uvedení řídících systémů na povrchovém dole PK Dubrave v Kantonu Tuzla". Lze konstatovat, že celkovým rozvojovým záměrem projektu je modernizace povrchových dolů uvedením české nejmodernější technologie, tj. nasazením řídících automatů, které odstraní vysokou poruchovost na transportních systémech z důvodu zastaralosti zařízení. Jelikož je kvalita české technologie vysoce hodnocena, probíhají jednání o pokračování tohoto projektu na komerční bázi.
  • Z hlediska podpory českého know-how je významný projekt čističky odpadních vod kožedělného závodu v Mongolsku. Mongolský příjemce pomoci vysoce hodnotí činnost českého realizátora Eurosound Praha. Ten vyvinul nový, netradiční způsob zpracování odpadních vod z koželužského provozu, který byl patentován. Ve zmíněném závodě byl ověřen v praktickém provozu a odstranění ekologicky škodlivých příměsí je téměř absolutní, tedy 98-99 procent. Vzhledem k tomu, že v projektu navrhovaná technologická koncepce i potřebná zařízení jsou využitelné i v dalších mongolských závodech s obdobnou výrobní technologií, byla zahájena jednání o další spolupráce na komerční bázi.
  • Jiným úspěšným příkladem je projekt modernizace zdravotnického zařízení a jeho dovybavení nejmodernější technologií ve Vietnamu. Jedná se o rekonstrukci nemocnice v Haiphongu, která byla původně v 50tých letech vybudována Československem. Projekt sice v roce 2010 končí, nicméně vietnamská nemocnice již nyní projednává dodávky dalších technologických zařízení na komerční bázi pro léta 2011-2013.

Zpráva převzata z MPO.

Autor článku

Firemni aktualita