MMR navrhuje rychle připravit novelu zákona o veřejných zakázkách

05.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský na včerejším jednání vlády navrhl urychleně připravit novelu zákona o veřejných zakázkách, která zruší pasáže znemožňující účast akciovým společnostem s akciemi na majitele. Informovalo o tom dnes v tiskové zprávě Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Podle dříve publikovaných informací tyto pasáže vyřazují totiž z veřejných tendrů řadu velkých společností, které mají rovněž akcie na majitele a proti vyřazení z veřejných soutěží se bouří.

Od 15. září má platit nová úprava zákona o veřejných zakázkách, podle níž by se tendrů mohly účastnit jen firmy, které mají akcie na jméno. Tím by byly z účasti automaticky vyloučeny společnosti, které mají vydány akcie na majitele, bez ohledu na to, jestli jsou jejich vlastníci známi, či nikoliv.

Ministr Jankovský navrhuje připravit nový poslanecký návrh, který by problematické pasáže zrušil ještě před začátkem platnosti nové úpravy zákona. "Jedná se o rychlé řešení problému, které předejde hrozbě arbitráží ze strany vyloučených akciových společností. Dalším krokem musí být příprava koncepčního řešení, které zprůhlední prostředí veřejných zakázek ale zároveň nebude diskriminační," uvedl ministr Jankovský.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita