Nadprůměrně vydělává Čech s více než 20.000 Kč měsíčně

04.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nadprůměrnou mzdu má v ČR zaměstnanec, který vydělává přes 20.000 Kč hrubého měsíčně. Tolik činí podle kontinuálního průzkumu mezd a platů Merces.cz takzvaný medián, který dělí mzdy zaměstnanců na dvě stejně početné poloviny. Průměrná mzda v Česku se sice šplhá k 23.000 Kč měsíčně, ale ta je výrazně ovlivněna příjmy nejlépe placenými zaměstnanci.

Největší rozdíl mezi průměrným platem a mediánem je v bankovnictví, kde průměrný plat činí podle průzkumu Merces.cz 29.985 Kč, zatímco medián 26.000 Kč. Největší podíl lidí v tomto oboru vydělává podle průzkumu mezi 18.000 a 21.000 korunami.

V maloobchodě stejně jako v bankovnictví nedosahuje na průměrný plat v odvětví až 56 procent zaměstnanců. Největší podíl lidí v maloobchodě si přijde jen na 12.000 až 18.000 Kč. Tato čísla nedosahují ani na celorepublikový medián. Podle průzkumu Merces.cz je průměrný plat v oboru o 14 procent vyšší než medián.

Naopak zaměstnanci v oborech jako je architektura nebo školství mají průměrný měsíční plat téměř shodný s mediánem daného oboru. Rozdíl představuje jen několik málo procent. "Rozdíl mezi průměrnou mzdou a mediánem ukazuje, jak je daný obor zajímavý pro lidi, kteří chtějí brát velmi vysoké peníze. Ve školství to možné prostě není, platy jsou zde totiž omezeny tabulkami i shora," upozornil Dravecký.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita