Ty by měly v budoucnu pomoci rychle a především přesně určit složení dané potraviny. Znát přesné složení potraviny je důležité zvláště pro alergiky - právě alergie na sóju a pšeničnou mouku spolu se slepičími vejci, kravským mlékem, arašídy, ořechy, rybami či plody moře tvoří dnes 80 – 90 % alergických reakcí na potraviny, znalost složení je zároveň ale také indikátorem kvality či záměny surovin v masných výrobcích.
„Přídavky rostlinných bílkovin jsou dnes běžně využívány při výrobě masných výrobků, zejména z důvodů technologických a ekonomických,“ říká MVDr. Matej Pospiech Ph.D. z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce FVHE VFU Brno. „Nejčastěji jsou takto používány bílkoviny z obilovin a sóji, v masných výrobcích je to pak obzvláště sójový protein. Hlavním důvodem, proč se snažíme vyvíjet nové postupy pro stanovení druhu a množství rostlinných bílkovin v potravinách je skutečnost, že většina z nich jsou potencionálními alergeny, které mohou mít nepříznivý vliv na zdraví spotřebitele. To platí zvláště u osob s onemocněním zvaným celiakie, tedy silné alergie na lepek.“
Bílkovinné přídavky na jedné straně zvyšují viskoelastické vlastnosti, barevnou stálost, pevnost, šťavnatost a vlhkost masného výrobku, na straně druhé každá bílkovina by teoreticky mohla u přecitlivělého konzumenta vyvolat nežádoucí imunitní odpověď.
Současně používané metody pro stanovení rostlinných bílkovin v potravině mají řadu nedostatků. Stanovení rostlinných bílkovinných přídavků totiž ztěžuje jejich používání v nízkých koncentracích a také podmínky výroby potravin, které mohou strukturu rostlinných bílkovin modifikovat a bílkovina pak jednoduše při rozboru „není vidět“. Imunohistochemické metody, na nichž pracují vědci z VFU Brno, by tento nedostatek měly odstranit. Spojují totiž výhody klasických histologických metod s vysoce citlivými imunologickými metodami a jsou dokonce citlivější než referenční metoda ELISA, která se používá zatím nejčastěji.
Například použití imunohistochemie a analýzy obrazu umožňuje kvantifikaci přidaného aditiva v potravině již od 0,1 % přídavku čisté pšeničné bílkoviny.
„Navrhujeme Ministerstvu zemědělství, aby naše fakulta nové metody využívala k namátkovým kontrolám masných výrobků, s deklarovanou vyšší kvalitou. Pyšní se totiž všechny označením Klasa právem? Získat soubor výsledků, které by ukázaly, jak jsou prohlášení z přihlášek naplňována v praxi, by jistě ocenil nejen Státní zemědělský intervenční fond, který značku uděluje, ale i oba dva státní kontrolní orgány – Státní veterinární správa ČR i Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ uvádí děkan Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno Ladislav Steinhauser.
Princip metody spočívá ve vazbě značených protilátek na sledovaný protein přímo v histologickém preparátu. Po navázaní značené protilátky je protein zvýrazněn barevně. Okolní struktura masného výrobku je zvýrazněná běžnými histologickými barvami. Jedná se o vysoce specifickou reakci, za pomocí které je možné prokázat přítomnost samotného proteinu či dokonce jen jeho alergenní části. Navíc, použité histologické barvení umožňuje získat přehled o dalších přítomných surovinách, ze kterých byl výrobek vyroben.
„Stanovení přesného obsahu přídavných složek v potravinách je důležité zejména pro ochranu zdraví spotřebitele. Naše vyšetření masných výrobků z běžné tržní sítě za pomoci imunohistochemických metod prozatím naznačují, že stále dochází k porušování platné české legislativy v této oblasti (vyhláška č. 326/2001 Sb.), která omezuje použití rostlinných bílkovin v některých typech masných výrobků. Přesné informace o potravině však slouží i k ochraně ekonomických zájmů konzumenta, neboť se může jednat také o falšování potravin, kdy sojová nebo pšeničná bílkovina slouží jako náhrada jiné kvalitní suroviny v masném výrobku,“ uzavírá Matej Pospiech.



Test ojetiny: Možná se vyplatí nejít automaticky pro Škodu. Opel Insignia II je opomíjenou ojetinou za skvělé peníze
Tohle měla být Škoda pro chudé. Sagitta představovala zajímavý nápad, ale do série se nedostala
Na Slovensku nově může člověk dostat pokutu za rychlost, pokud poběží na autobus. Po chodníku se teď musí chodit a jezdit nanejvýš 6 km/h
Test Volkswagen Caravelle Long 2.0 TDI 4Motion: Mikrobus do nepohody
Malý náklaďáček mnoha jmen: Škoda/Aero/Praga (A) 150 byla nedoceněným československým dříčem
