Trh s komerčními realitami v ČR poroste příští rok

04.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemský trh s komerčními realitami se podle poradenské společnosti Colliers International letos stabilizuje a příští rok již odborníci v této oblasti očekávají růst.

Během prvního pololetí stagnoval trh s kancelářemi, ale zvýšila se poptávka po průmyslových prostorách. Významné oživení zaznamenal investiční trh - za první pololetí byly podle Colliers uzavřeny transakce v celkovém objemu 170 milionů eur (asi 4,2 miliardy korun).

Nabídka moderních kancelářských prostor v Česku v prvním pololetí přesáhla 2,7 milionu metrů čtverečních. Celková nájemní aktivita za toto období činila téměř 97.000 metrů čtverečních, z toho ale pouze čtvrtina představovala novou poptávku. Zbytek připadal na přesuny společností z jedné budovy do jiné, nové dojednávání nájemních smluv a podnájmy.

"Celková poptávka se již několik čtvrtletí po sobě pohybuje na úrovni 50.000 metrů čtverečních," uvedla Soňa Volfová z oddělení kancelářských prostor Colliers International. "Trh tedy stagnuje a především velké společnosti, které tradičně tvořily dominantní část poptávky, se soustředí na optimalizaci stávajících prostor," dodala.

Průměrná neobsazenost kancelářských ploch v Praze v pololetí činila 13,8 procenta. Zvýšenou poptávku zaznamenal Colliers zejména u menších firem, které měly zájem o plochy od 200 do 500 metrů čtverečních. V následujících šesti měsících čeká poradenská firma u kancelářských realit pokračující stagnaci.

Trh průmyslových prostor se v prvním pololetí podle Colliers vyvíjel o něco lépe. Celková nabídka moderních ploch pro skladování a lehkou výrobu přesáhla na konci června v celé ČR 3,6 milionu metrů čtverečních, z toho se přes 1,5 milionu čtverečních metrů nacházelo v Praze. Poptávka dosáhla v polovině roku 400.000 metrů čtverečních.

"Poptávka po průmyslových prostorách roste již čtvrté čtvrtletí po sobě. Většinu poptávky generují logističtí operátoři a firmy ze sektorů spotřební elektroniky a automobilového průmyslu, které k nám přesouvají výrobní a distribuční kapacity z jiných trhů," řekl ředitel oddělení průmyslových prostor Colliers International Karel Stránský.

Neobsazenost průmyslových prostor od konce roku 2009 podle Stránského klesla o téměř tři procenta na 16,5 procenta. Colliers předpokládá, že po zbytek letošního roku lze očekávat pokračující vysokou poptávku od výrobních společností vstupujících na český trh.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita