Austrálie láká investory do automobilového průmyslu

03.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V listopadu 2008 byl schválen a následně zahájen australský vládní program s názvem Nový automobilový plán pro zelenější budoucnost ("A New Car Plan for a Greener Future").

Cílem tohoto projektu, pro nějž jsou alokovány prostředky v celkové výši 6 mld. AUD (přibližně 108 mld. CZK), je přilákat investice a tím rozvinout domácí "zelený" autoprůmysl se zaměřením na vývoj moderních materiálů, automobilů s elektrickým a plynovým pohonem a další vyspělé technologie včetně inteligentních systémů vozidel.

Podstatnou součást této vládní strategie, kterou především mohou zahraniční investoři využít, tvoří tzv. Fond pro inovace v oblasti zeleného auta ("Green Car Innovation Fund — GCIF"), podporující výzkum, vývoj a komercionalizaci technologií, jež významně redukují spotřebu paliva a emise skleníkových plynů. GCIF byl přidělen finanční rámec v hodnotě 1,1 mld. AUD na období 10 let. Ze zmiňovaného fondu lze získat dotaci 25 % z celkových uznatelných nákladů. Podmínkou je, že žadatel musí být subjekt zřízený podle australského práva a práce spojené s poskytnutou dotací musí být vykonány na území Austrálie, nicméně tyto však mohou být součástí i většího mezinárodního projektu a míře spolupráce se zahraničními subjekty v roli spolupříjemce se meze nekladou.

Fond GCIF je rozdělen do dvou větví:

  • Stream A je určen výrobcům motorových vozidel s minimální dotační hranicí 5 mil. AUD a maximální 300 mil. AUD pro jednoho žadatele.
  • Stream B všem ostatním, zejména vědcům pracujícím na vývoji technologií, které mohou přispět k zásadním pokroku v oboru, jako jsou nové materiály, baterie, řídící a datové systémy apod. V tomto případě se rozmezí grantů pohybuje mezi 100 tis. AUD až 100 mil. AUD.

Možná spolupráce českých a australských firem v oboru automobilového průmyslu byla tématem setkání náměstka ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorky s vládním zmocněncem pro automobilový průmysl Austrálie Stevem Bracksem dne 16.7.2010 na MPO ČR. Australský představitel se v průběhu své návštěvy v ČR rovněž setkal se zástupci Sdružení automobilového průmyslu ČR, agentur CzechInvest a CzechTrade a pražské kanceláře Austrade. Konkrétní námět pro další postup představuje možnost uspořádání Česko — australských technologických dnů se zaměřením na automobilový průmysl.

Zpráva převzata z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Autor článku

Firemni aktualita