Stavební svaz: Firmy nemají prostor pro slevy při výstavbě dálnic

03.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stavební firmy nemůžou poskytnou státu zásadní slevy na výstavbu dopravní infrastruktury, neboť už nyní pracují s maržemi na hranici ziskovosti. Stejně nepřijatelné je i prodloužení splátkových kalendářů, uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Reagoval tak na nedělní vyjádření ministra dopravy Víta Bárty, podle kterého se stavby, jejichž dodavatelé nenabídnou dostatečně velké slevy, zastaví.

Podle Matyáše jsou ceny samotných stavebních prácí v tuzemsku ve srovnání s celou Evropskou unií podprůměrné. Dálnice prý prodražují nestavební náklady jako je výkup pozemků, příprava projektů, zdlouhavá územní a stavební řízení nebo požadavky samosprávy na zbytečné mimoúrovňové křižovatky nebo sjezdy.

"Stát by se měl zamyslet nad úrovní investorské přípravy a prověřit supervizí stavbu od samého začátku, tedy už od začátku přípravy," řekl Matyáš. Výstavba dopravních staveb by podle něj měla být v době krize prioritou státu, neboť z každé investované koruny se vrátí do rozpočtu polovina. Při zastavení výstavby naopak propuštění zaměstnanci zatíží sociální systém.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita