Peníze z EU podpoří ekonomiku méně, než odhaduje EK

30.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Růst ekonomiky se během následujících let zásluhou peněz z fondů Evropské unie nezvýší v průměru o více než jeden procentní bod ročně, ale spíše méně. Vyplývá to z analýzy analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské. Čerpání z fondů totiž nemůže podle Horské nahradit příliv zahraničních investic, který zvyšuje výrobní kapacity a růst ekonomiky. Příliv zahraničních investic do ČR přitom kvůli krizi poklesl.

Evropská komise ve své studii z roku 2007 předpokládá, že evropské dotace v současném rozpočtovém období přispějí k českému hrubému domácímu produktu do roku 2015 celkem 9,1 procentního bodu.

Tento odhad přitom podle Horské nemusí být naplněn z několika důvodů. Především peníze z EU směřují především do nákladných programů dopravní infrastruktury, které mají slabý vliv na dlouhodobý růstový potenciál ekonomiky. Navíc téměř 80 procent dosud schválených projektů mají čerpat stát, kraje a obce. Převaha státních institucí u projektů přitom podle Horské může snížit efektivnost čerpání peněz.

Dalším problémem může být i překotný nárůst čerpání prostředků z EU fondů. Ten totiž může vést k rychlejšímu posilování koruny, což by nepříznivě ovlivnilo český vývoz a následně i výkon ekonomiky. "Rok 2010 by přitom podle dosavadních informací mohl být rekordní v čerpání dotací, tedy být nad průměrem, který je čtyři miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč) ročně," uvedla Horská.

Komplikace mohou podle studie přinést také plánované úspory ve výdajích státu. Roční příspěvek státu na evropské projekty a jejich spolufinancování podle Horské může v následujících letech překonat i hranici 90 miliard korun ročně. "A pokud se má snižovat vládní dluh, jak současná vládní koalice slibuje, bude to každým rokem těžší a těžší. Povinnost spolufinancovat projekty povede chtě nechtě k vytěsnění jiných vládních výdajů," uvedla.

Zároveň ale Horská přiznává, že příliv financí z fondů EU v roce 2009 zmírnil hospodářský pokles tuzemské ekonomiky. "Zasloužily se tak (peníze z fondů) o zmírnění propadu českého hospodářství, které se v roce 2009 smrsklo o 4,1 procenta, tedy méně než náš hlavní obchodní partner Německo," uvedla.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita