Nepůjčili vám v bance? Zkuste štěstí v záložně

02.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud patříte do skupiny menších nebo středních podnikatelů a máte zájem o čerpání úvěru, příliš mnoho nadějí si nedělejte. Pokud jste navíc začínající podnikatel, případně máte z minulosti nějaký „škraloup“, s úvěrem u banky se rozlučte rovnou.

Uspět v bance je těžké

Ve svých kampaních se banky s nabídkami úvěrových produktů doslova předhánějí. Na první pohled to vypadá, že šance získat úvěr se v současné době téměř rovná jistotě. Opak je však pravdou. Uspět v bance je aktuálně velmi těžké. Potvrdil to ostatně i nedávný průzkum, který provedla Hospodářská komora. Téměř polovina dotazovaných společností přiznala, že se jim podmínky pro získání úvěru ztížily.

Banky to nechtějí moc přiznávat, ale podmínky pro poskytnutí úvěru jsou mnohem přísnější než v minulosti. Finanční zdroje jsou pro banky a logicky i pro jejich klienty dražší než bývaly. Banky jsou proto podle svých slov daleko více obezřetnější kolik, komu a na co půjčí. Rostou také jejich požadavky na vyšší zajištění ze strany klienta. Zvlášť oblast realit a stavebnictví je toho důkazem.

Najděte si úvěr v našem přehledném srovnání


Prostor dostávají záložny

Prostor oslovit tyto společnosti tak na trhu dostávají jiné subjekty. Mezi ty, kterým se daří stále více, patří družstevní záložny. Ty jsou k zájemcům o úvěr daleko benevolentnější než banky. „Dokážeme najít řešení pro klienty, kteří například podnikají v oboru, který banky považují za rizikový, mají zápisy v registrech dlužníků, krátkou či nulovou podnikatelskou historii, optimalizují svá daňové zatížení nebo potřebují restrukturalizovat své závazky,“ uvádí Peter Mojcík, vedoucí úvěrových obchodů spořitelního družstva WPB Capital. Největší poptávka přitom je v již zmíněné oblasti realit a stavebnictví. Situace, která nastala na trhu družstevním záložnám paradoxně nahrává do karet. Poklesl zájem o nové byty, developeři přitom potřebovali hotovost na dokončení projektů, případně na realizaci plánovaných novinek. Banky se k nim přitom v tu nejnevhodnější dobu začaly obracet zády. Řada developerů se dostala do existenčních problémů.

Nabízíme seznam družstevních záložen


Narůstá počet zahraničních podnikatelů

Ještě více specifičtější skupinou jsou zájemci o financování developerských projektů z řad zahraničních podnikatelů. Potvrzuje to ostatně také řada finančních poradců, na které se stále častěji obracejí cizinci s žádostí o zprostředkování provozního či investičního úvěru. Banky ovšem zahraniční klientelu považují za rizikovou a velmi často tyto žadatele odmítají pouze proto, že nemají trvalý pobyt v České republice, případně proto, že neakceptují jejich doklady o příjmech pocházejících ze zahraničí.

Počet cizinců podnikajících v České republice přitom stále roste. Podle údajů, které Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno zpracovalo pro týdeník Ekonom, v loňském roce vlastnilo živnostenské oprávnění přes 87 tisíc osob, nejčastěji z Vietnamu, Ukrajiny a ze Slovenska. To je zhruba o 10 tisíc více, než v roce předchozím. I jejich cesta mnohdy končí v družstevních záložnách. Družstevní záložny uznávají doložení příjmů ze zahraničí. 

Srovnejte si podnikatelské účty v cizí měně

Autor článku

David Vidomus