Dotace českým ekozemědělcům rostou, loni přesáhly 980 milionů Kč

28.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na podporu ekologického zemědělství putuje v Česku rok od roku více peněz. Loni bylo ekozemědělcům vyplaceno více než 980 milionů korun, o 40 procent více než v roce 2008, za deset let objem dotací vzrostl jedenáctinásobně, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství (MZe). Většina prostředků pochází z fondů Evropské unie. Podpory rostou, neboť výrazně přibývá ekologicky hospodařících zemědělců a roste jimi obhospodařovaná plocha. Štědré dotace jsou jedním z hlavních důvodů, proč biofarem přibývá.

Podle únorových údajů ministerstva zemědělství počet ekofarmářů v Česku již převýšil 3000, meziročně vzrostl o polovinu a růst pokračuje i letos. Martin Leibl z MZe odhaduje, že v současnosti je v Česku již zhruba 3500 ekofarem. Výrazně přibývá také výrobců biopotravin. Vyrábí je již více než 500 firem. V ekologickém zemědělství je v současné době již kolem deseti procent zemědělské půdy v tuzemsku, což je výrazně více než činí průměr EU. V roce 2008 byl tento podíl v unii 4,3 procenta.

České producenty biopotravin podporuje také Agrární komora.

MZe očekává, že podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin do roku 2015 vzroste ze současného zhruba jednoho procenta na pět procent. Zároveň se podle MZe otočí poměr mezi domácími bioprodukty a výrobky z dovozu ve prospěch tuzemských výrobků. V současnosti pochází nadpoloviční většina biopotravin na trhu ze zahraničí. Podíl ekologicky obhospodařované zemědělské půdy by měl do pěti let vzrůst na 15 procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita