Čínští výzkumníci se zajímají o české strojírenství nebo nanotechnologie

27.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sedmičlenná delegace složená převážně z výzkumníků a vysokých státních úředníků z provincie Kuang-tung, nejbohatší oblasti Číny, si právě dnes přišla do CzechInvestu pro základní informace o českých firmách a českém výzkumu v oblasti pokročilého strojírenství, nanotechnologií a textilního inženýrství.

Po ranním úvodu v CzechInvestu delegaci česká odpolední návštěva Technické univerzity Liberec a společnosti Elmarco. Zítra je na programu prohlídka Jihomoravského inovačního centra a také setkání na Krajském úřadě Jihomoravského kraje.

„Čína byla vloni podle OSN šestým největším zdrojem přímých zahraničních investic a její firmy byly dokonce čtvrté nejaktivnější v oblasti fúzí a akvizic. CzechInvest zatím pomáhal pěti čínským projektům usadit se v České republice. Do budoucnosti ale budou z čínského pohledu určitě zajímavější právě různé formy spolupráce českých a čínských podniků, výzkumných institucí nebo univerzit, spíše než nové investice na zelené louce,“ předpovídá Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. Podle ní má CzechInvest už na podzim v plánu uspořádat v Číně Česko-čínské Technologické dny.

„V České republice hledáme možné partnery pro uvažované nové projekty. Především tedy v oblasti strojírenství a pokročilých textilních materiálů, protože to jsou obory, ve kterých Češi patří k absolutní světové špičce. Proto chceme navštívit hlavně Technickou univerzitu Liberec s jejím světoznámým výzkumem v oblasti výroby a použití nanovláken a dalších netkaných textilií. Chceme také odstartovat spolupráci s některými českými klastry,“ říká Ye Jingtu, zástupce generálního ředitele ministerstva vědy a technologií provincie Kuang-tung a vedoucí delegace.

Návštěva sedmičlenné čínské delegace odstartovala už v pondělí. Mezi jejími členy jsou Ye Jingtu, zástupce generálního ředitele ministerstva vědy a technologií provincie Kuang-tung, Zhou Haitao, divizní ředitel ministerstva, Zhan Junqing, zástupce divizního ředitele ministerstva financí provincie Kuang-tung, Xie Shuiming, výkonný ředitel Společenství materiálového výzkumu provincie Kuang-tung, Chen Xinglong, vicepresident Šen-čenského výzkumného institutu neželezných kovů, Yan Guorong divizní ředitel Institutu a Ming Dong, projektová manažerka ministerstva vědy a technologií provincie Kuang-tung.

Zpráva převzata z agentury Czechinvest.

Autor článku

Firemni aktualita