Nové požadavky na informace o tzv. „éčkách“ na potravinách

27.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21. července vstoupilo v platnost nové ustanovení evropského nařízení týkající se označování některých potravinářských barviv, a to konkrétně E 102 (Tartrazin), E 104 (Chinolinová žluť), E 110 (Žluť SY), E 122 (Azorubin), E 124 (Ponceau 4R nebo též Košenilová červeň), E 129 (Červeň Allura).

Novinka spočívá v tom, že pokud je nyní výrobce použije při výrobě potraviny, musí na obal umístit upozornění, že tato barviva „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Právní předpisy povolují k výrobě potravin 42 barviv, nové ustanovení se tedy týká pouze malé části z nich.

Vyjmenovaných šest barviv se používá zejména při výrobě nejrůznějších cukrovinek: bonbonů, želé, žvýkaček, dále pak při výrobě různých snacků či lupínků. Lze je najít i v cukrářských výrobcích, instantních nápojích, nealkoholických nápojích a přibarvují se jimi i alkoholické likéry. Na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2% objemových se však nová povinnost označování nevztahuje. Upozornění o nepříznivých vlivech na děti se také nemusí uvádět v případech, kdy uvedená barviva byla použita pouze k dekoraci či orazítkování skořápek vajec.

Zpráva převzata z Potravinářské komory České republiky.

Autor článku

Firemni aktualita