SP ČR: Důvěra v průmyslu dále roste

27.07.2010 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


26.7. 2010 Důvěra podnikatelů v průmyslu i nadále roste. Důvodem je stále rostoucí poptávka a zvyšující se využití výrobních kapacit, které již překročilo 80% hranici.

„Průmysl nadále čerpá optimismus z rostoucí vnější poptávky a tím i zakázek. Důvěra v další vývoj se v průmyslu přiblížila hodnotám z roku 2005 a je ze všech sledovaných skupin nejvýše na rozdíl od stavebnictví, které dále prochází složitou situací,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nehledě na příznivé informace, více jak polovina respondentů uvádí stále nedostatečnou úroveň poptávky.

„Podle našich informací vyjadřují zaměstnavatelé určité obavy z ekonomického vývoje u našich hlavních ekonomických partnerů a na domácím trhu, kde se očekávají dopady úsporné politiky nové vlády,“ uvedl Oldřich Körner. Uvedené dopady by se negativně projevily zejména ve stavebnictví, znamenaly by i omezení poptávky v průmyslu.

Firmy jsou také velmi opatrné při nabírání nových pracovníků. „I přes vnímané zlepšení situace zůstávají podniky opatrnější a většina z nich zatím neuvažuje o zvyšování počtu zaměstnanců,“ uvedl Oldřich Körner.

Autor článku

Tiskovka