LBBW Bank uspěla v zátěžovém testu evropských bank

26.07.2010 | , LBBW Bank CZ
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


26.7. 2010 Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) úspěšně prošla zátěžovým testem bank provedeným v zemích Evropské unie. Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS) v něm testoval několik scénářů možného budoucího ekonomického vývoje a jeho případného vlivu na banky.

V takzvaném základním zátěžovém scénáři (benchmarkovém scénáři), kde byl hlavním předpokladem pokles ekonomického růstu v eurozóně, by LBBW ke konci roku 2011 dosáhla poměru původního, základního kapitálu (Tier 1) ve výši 9,8 %. Kromě toho proběhla také zkouška scénáře, ve kterém by došlo ke snížení HDP. V tom případě by Tier 1 LBBW v roce 2011 činil 8,4 %. Test dále ukázal, že i za předpokladu dalšího zhoršení nepříznivého scénáře, kdy by z důvodu poklesu cen státních dluhopisů došlo k vykázání dodatečných ztrát, by Tier 1 LBBW byl stále ve výši 8,1 %.

„Zátěžový test dokládá, že LBBW je dobře kapitálově vybavena. I v případě dalšího zhoršení situace na finančních trzích máme dostatečné rezervy,” řekl předseda představenstva LBBW Hans-Jörg Vetter. Na konci roku 2009 činil Tier 1 LBBW 9,8 %. Díky dalšímu snížení rizikově vážených aktiv, které bylo vyšší než plánované, již v květnu 2010 dosáhl Tier 1 výše 10,1 %. Další informace ohledně zátěžového testu LBBW naleznete na www.lbbw.de.

Autor článku

Tiskovka