Ministr Drobil chce méně regulovat malé firmy

23.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil dnes představil priority svého úřadu. Chce zjednodušit a snížit nadbytečnou administrativu pro podniky, podporovat efektivní formy obnovitelných zdrojů energie, zlepšit kvalitu ovzduší a otevřít národní parky. Informovaly o tom dnes agentury ČTK a Mediafax.

Drobil dnes uvedl, že jako neefektivní se jeví především regulace malých a středních podniků, které hrají z pohledu znečišťování životního prostředí pouze zanedbatelnou roli. Ministerstvo životního prostředí proto v chystaných novelách zákona o ovzduší a zákona o odpadech připraví zjednodušení celého systému a snížení počtu subjektů podléhajících regulaci.

„Chceme zmapovat, jakým způsobem normy související s ochranou životního prostředí zasahují do života živnostníků a pokusíme se je případně zrušit,“ uvedl Drobil na tiskové konferenci s tím, že tento závazek souvisí se slibem vládní koalice každý rok zrušit „třicet byrokracií“. Drobil si myslí, že MŽP přispěje velkou měrou. Připomenul, že analýza ministerstva životního prostředí z roku 2008 ukázala, že pouhá tři procenta z podniků vyprodukovala 80 procent veškerého znečištění. Úřad tak podle Drobila chce tvrdě regulovat velké znečišťovatele a ulevit menším podnikům.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita