Firmy hledají zaměstnance více než před rokem

23.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Firmy hledají zaměstnance mnohem více a usilovněji než před rokem. Poptávka ze strany zaměstnavatelů se zvyšuje již od počátku roku. Největší zájem mají o obchodní zástupce, řidiče, kuchaře, lékaře či mistry.

Nabídka volných pracovních pozic na serverech Jobs.cz a Prace.cz je v meziročním srovnání podstatně vyšší, proti červenci minulého roku se zvýšila o 17 procent, uvedl Jiří Kocourek, analytik společnosti LMC, která servery provozuje.

Výrazně vzrostla aktivita firem, které téměř dvakrát častěji než před rokem dané pozice aktualizují, upozornil Pavel Pola, technický ředitel společnosti Et netera, která spravuje portál Spravnykrok.cz. Portál Agenka.cz zaznamenal v červenci meziroční nárůst poptávky po práci o 27 procent.

Stále přetrvává zájem o pozice v administrativě, poptávka firem se také stále soustředí v oboru prodej a obchod, upozornil Kocourek. Zájem je prý zejména o akviziční obchodníky. Poptávka je i po IT specialistech, hlavně po vývojářích. Agentka eviduje největší zájem o obchodní zástupce (679 nabídek), vedoucí (577), řidiče (557), manažery (557), obsluhu (552) a kuchaře (546 nabídek).

Naopak největší poklesy nabídky místa registruje Spravnykrok.cz u nižších úředníků, cenařů, potrubářů, pracovníků zajišťujících osobní služby, provozních pracovníků školních jídelen a menz, úředníků ve skladech, specialistů personálního řízení, sanitářů a zdravotnických asistentů, pomocných a nekvalifikovaných montážních a manipulačních dělníků či úředníků ve výrobě. Největší nárůst má u lékařů (1300 procent) a mistrů (600 procent).

Tradičně jednou z nejvíce nedostatkových profesí jsou dobří obchodníci na všech úrovních, a to od obchodních zástupců přes manažery pro klíčové zákazníky až po obchodní ředitele.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT