Coface zvyšuje předpověď globálního ekonomického růstu na 2010 a navyšuje rating několika zemí

22.07.2010 | , Coface Czech
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.7. 2010 Po nejhlubším poválečném poklesu globální ekonomicky v roce 2009 o -1,6%, zvyšuje Coface svůj předpoklad růstu světového HDP pro 2010 na 3,6%. Zatímco rozvíjející se ekonomiky se dostávají na předkrizová tempa růstu a zřejmé oživení probíhá i v USA, konec ekonomické krize v EU je nadále bolestivý. Již loni v září vrátil Coface rating Číny na předkrizovou úroveň a v průběhu letošního jara zvýšil rating řadě zemí včetně USA, Kanady, Austrálie, ale i České republiky a Slovenska. Nyní vrací na nejvyšší úroveň A1 rating Japonsku a přiděluje jej rovněž Singapuru. Dále přiděluje pozitivní výhled ratingům Brazílie a několika dalších zemí Jižní Ameriky.

Coface považuje roky 2008 a 2009 za nejhorší globální krizi platební morálky od roku 1945. Zpomalení růstu globální ekonomiky mezi roky 2007 a 2009 bylo 5,8 procentního bodu, a to se odrazilo v dramatickém vzestupu platebních selhání firem. Krize platební morálky, definovaná jako výrazné zvýšení platebních selhání firem, skončila koncem roku 2009. Ve většině zemí světa se obnovil hospodářský růst, což se pozitivně odrazilo v lepší platební morálce firem. Coface předpovídá zrychlení tempa růstu světové ekonomiky v roce 2010 na 3,6%. Z toho znatelný růst 2.9% předpovídá ekonomice USA, nevýrazný růst 0,8% Západní Evropě a návrat do blízkosti předkrizových hodnot růstu pro rozvíjející se ekonomiky na 6,3%.

Globálně nejsilnějším růstovým regionem jsou rostoucí asijské ekonomiky tažené oživením exportu (především elektronického zboží) v čele s Čínou (10% předpokládaný růst HDP ve 2010 a Coface rating A3), Singapurem (8,9% růst HDP a Coface rating A1) a Indií (8,5% růst HDP a Coface rating A3). Vysoké tempo růstu ekonomiky 6% a více předpovídá Coface i Laosu, Tchaj-wanu, Indonésii, Malajsii a Jižní Koree. Sousední vyspělá ekonomika Japonska poroste sice jen o 2%, ale situace firem se natolik zlepšila, že Coface vrací platební morálce japonských firem nejvyšší rating A1. Přes silnou ekonomiku drží Coface rating Thajska A3 na negativním výhledu pro politickou nestabilitu a rating Vietnamu B na negativním výhledu pro tlak na jeho měnu podporovaný nízkými devizovými rezervami a negativním vývojem platební bilance.

„Během posledních několika měsíců dramaticky narostla obchodní výměna mezi rozvíjejícími se asijskými ekonomikami, čímž byl eliminován propad poptávky z USA a Evropy. Všechny země sdružení ASEAN se staly součástí tohoto trendu a každé z těchto ekonomik to prospělo“ vysvětluje Jean-Claude Speitel, regionální ředitel Coface pro Jižní Asii a Pacifik. Vzhledem k silné regionální pozici Coface se tam od počátku roku do konce dubna zvýšila angažovanost Coface o 34% na součet úvěrových limitů 34 miliard EUR poskytnutých klientům Coface na jejich odběratele z regionu.

Druhým nejrůstovějším regionem je Jižní Amerika, za kterou zaostává oživení v centrálních latinsko-amerických zemích, které jsou závislé na exportech do USA. Jihoamerické ekonomiky mají naproti tomu diverzifikovanější exportní teritoria. Jejich přírodní zdroje jsou atraktivní pro růstové asijské ekonomiky a zvýšení cen přírodních zdrojů má nemalý podíl na současném ekonomickém růstu regionu. Čtyři jihoamerické země obdržely od Coface zvýšení výhledu ratingu platební morálky jejich firem: Brazílie (A4+), Peru (B+), Uruguay (B+) a Bolivie (D+). Výjimečná je situace v Brazílii, jejíž letošní růst HDP odhaduje Coface na 7%. Růst je zřejmý ve všech odvětvích brazilské ekonomiky a je proto předpoklad dalšího zvyšování platební morálky firem. Růst je založený na domácí poptávce s tím, že první náznaky zrychlené inflace mohou znamenat, že brazilská ekonomika by se mohla začít přehřívat.

„Latinská Amerika prokázala mimořádnou schopnost reakce na krizi“, vysvětluje Yves Zlotowski, hlavní ekonom Coface, a dodává: „zahraniční zadlužení už není hlavním problémem tohoto regionu, avšak jednotlivé země se teď musejí vypořádat s extrémními výkyvy v kapitálových tocích“.

České republice vrátil Coface rating platební morálky firem na předkrizovou úroveň A2 letos v květnu. Radek Laštovička, ředitel Coface Czech, k tomu dodává: „Současný rychlý růst českého exportu a průmyslové produkce, výrazný, i když zřejmě z většiny sezónní, pokles nezaměstnanosti a naznačený trend poklesu insolvencí českých firem v nás zažehává jiskřičku naděje, že by se růst ekonomiky ČR a regionu střední a východní Evropy mohl vrátit do předkrizové pozice jednoho z tahounů globálního ekonomického růstu. Snad se opatrné prognózy našeho růstu od většiny ekonomů mýlí stejně, jako se mýlily při předpovědích malé hloubky krize v našem regionu“.

Autor článku

Tiskovka