Nákladní dopravci si možná zlevňují mýto, pokuty jsou jen mírné

22.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Řidiči kamionů možná často podvádějí při výběru mýtného. Na jednotce pro komunikaci s mýtnou branou mají podle celníků stále častěji nastavený nižší počet náprav, než jaký má jejich vozidlo ve skutečnosti, čímž mohou ušetří až desítky procent. Celní správa takový přestupek pokutuje zpravidla jen mírně, a tak se podvádění s počtem náprav zřejmě rozmáhá.

Celní správa může přestupek trestat pokutou až do 5000 korun, ta je ale vyhrazena pro případ, že by kamion jel úplně bez palubní jednotky, a tak se podle Nejedlého spokojuje s tisícikorunovou pokutou.

Dopravcům se podvádění s počtem náprav vyplácí. Jízda bez palubní jednotky nebo nabitého mýtného kreditu bývá velmi rychle odhalena, protože údaje z bran snímají vozy celníků a pro případného neplatiče si rychle dojedou, rozpoznat skutečný počet náprav brány neumějí a vše musí kontrolovat až celníci. Ti si vezmou údaje z mýtných bran a buď kontrolují vozy přímo v provozu, nebo s údaji z evidence.

Pokud by se například čtyřnápravové vozidlo vydávalo za třínápravové, ušetřil by na každém dálničním kilometru minimálně 1,30 koruny. Za takových podmínek se mu tisícikorunová pokuta vrátí za dvě cesty z Prahy do Brna a zpět.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita