Drábek: Novelizace zákoníku práce bude postupná

22.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pracovní trh v České republice v nejbližších letech nečeká komplexní změna zákoníku práce. Jeho novelizace se bude dít cestou postupných kroků, uvedl nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Právě změny v zákoníku práce jsou jedněmi z nejvýraznějších, které koalice hodlá prosadit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí již v podkladových materiálech k programovému prohlášení vlády představilo změny, kterými by zákoník mohl projít. Mimo jiné se má zvýšit maximální rozsah zaměstnání na základě dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin při současném posílení kontroly, aby nedocházelo ke zneužívání tohoto institutu. Uvolnit se mají i podmínky pro uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou.

Budou také zavedena pružnější konta pracovní doby a umožněno její flexibilnější nerovnoměrné rozložení. Firmy tak budou mít možnost lépe využívat pracovní dobu v návaznosti na množství zakázek. Vláda také zváží úpravu zkušební doby tak, aby bylo umožněno sjednat po vzájemné dohodě delší zkušební dobu než tři měsíce. Výše odstupného by také měla být vázána na počet odpracovaných let u zaměstnavatele; do jednoho roku práce jednoměsíční odstupné, do dvou let práce dvouměsíční odstupné, nad dva roky práce tříměsíční odstupné.

MPSV chce také podpořit nezaměstnané, kteří začnou podnikat. Nezaměstnaný bude moci v tomto případě pobírat plnou výši podpory v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Tato podpora bude následně odvedena státu ve formě zvýšené daně z příjmů v následujících pěti zdaňovacích obdobích.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita