Průměrná sazba z hypoték po třech letech klesla pod pět procent

21.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průměrná sazba z hypoték v červnu klesla po téměř třech letech pod pětiprocentní hranici. Vyplývá to z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Objem nových hypoték poskytnutých občanům v prvním pololetí meziročně klesl o 6,2 procenta na 37,6 miliardy korun.

Průměrná úroková sazba v červnu klesla o další dvě desetiny procentního bodu na 4,92 procenta a byla tak nejníže za poslední téměř tři roky. Pokles byl tažen rostoucím zájmem o hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. "Variabilní sazby v současnosti prakticky vytlačují jednoleté fixace. Za červen objem hypoték s variabilní sazbou činil 6,6 procenta, což je více než objem hypotečních úvěrů s jednoletou fixací. Z hlediska počtu úvěrů je podíl jednoletých fixací mírně vyšší než podíl variabilních sazeb," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou si podle statistik Hypoindexu během několika měsíců, kdy je banky nabízejí, vydobyly téměř sedmiprocentní tržní podíl. Nejoblíbenější byly v červnu tradičně hypotéky s pětiletou fixací úrokové sazby s 42procentním podílem na celkové produkci. Podíl hypoték s tříletou fixací dosáhl 40 procent, jednoleté fixace tvořily šest procent červnových obchodů a zbylých pět procent připadlo na ostatní fixace.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita