MPSV do prvního jednání o programovém prohlášení vlády předkládá návrh na téměř čtyři desítky opatření

21.07.2010 | , MPSV
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.7. 2010 Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) předkládá na dnešním zasedání vlády o programovém prohlášení téměř 40 dílčích bodů, jimiž se hodlá v následujících čtyřech letech zabývat. K prioritám patří bezesporu důchodová reforma a vypořádání nálezu Ústavního soudu. Resort ale předpokládá řadu dalších klíčových změn.

„Reorganizací systému by mělo dojít k postupnému sjednocení všech úřadů, které vyplácí různé typy dávek. Ideálním cílem je jedna agenda, tři až čtyři typy sociálních dávek a jedno výplatní místo. Jen pro představu, dnes existuje na dvě desítky typů sociálních dávek, které vyplácí a kontrolují tři úřady. To na jedné straně nadbytečně zatěžuje výdaje státu na administraci těchto výdajů, na druhé straně je to systém značně nepraktický a náročný i pro příjemce dávek,“ vysvětluje Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí.

Ministerstvo například podmíní výplatu sociálních dávek a podpor zajištěním řádné docházky dětí do školy. Dále hodlá podpořit rozvoj alternativ rodinné péče: rozvoj firemních školek, alternativních předškolních zařízení typu mateřských a rodinných center i institut sousedského hlídání do 6 let dítěte. Očekávat lze také zpřísnění postoje k neplatičům nájemného a pořádkových pokut. „Pokud tyto osoby pobírají sociální dávky a podpory, bude jim z nich přímo strháván dluh,“ vysvětluje Jaromír Drábek. Dojde k rozšíření a zjednodušení využívání institutu zvláštního příjemce umožňujícího odevzdávat část dávek přímo věřitelům.

V oblasti pracovněprávní navrhne MPSV v součinnosti se sociálními partnery úpravy zákoníku práce, které povedou k větší flexibilitě a k vyšší motivaci zaměstnavatelů při vytváření nových pracovních míst. „Podpoříme ty nezaměstnané, kteří začnou podnikat, zvýšíme maximální rozsah zaměstnání na základě dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin za důsledné kontroly, zda jde skutečně o jednorázovou činnost, zavedeme pružnější konta pracovní doby a umožníme její flexibilnější nerovnoměrné rozložení,“ popisuje záměry resortu vyplývající z koaliční dohody Jaromír Drábek.

„V souhrnu všech navržených opatření se jistě najdou taková, která vzbudí nevoli. Jsem ale připraven je obhájit. Jejich aplikaci považuji za nezbytnou. Jednak z pohledu nutných rozpočtových škrtů, jednak kvůli zneužitelnosti a zneužívání systému,“ uzavírá Drábek.

Autor článku

Tiskovka