Novela DPH: Oprava základu daně a výše daně od roku 2010

20.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle současného znění zákona o DPH má plátce v případě, že byl základ daně snížen, možnost, nikoliv povinnost provést opravu základu daně a výše daně prostřednictvím dobropisu.

Podle navrhovaného znění novely § 42 zákona o DPH je jednoznačně zakotvena povinnost opravit základ daně a výši daně. Podle důvodové zprávy jde o opravy vyplývající z běžných dodavatelsko-odběratelských smluv a vztahů, kdy dochází například ke snížení úplaty formou poskytnutí slevy po datu uskutečnění zdanitelného plnění, ke zrušení celého nebo části zdanitelného plnění, k předčasnému ukončení smlouvy o dodání zboží na základě leasingové smlouvy s povinným odkupem předmětu pronájmu a v některých dalších případech.

Oprava základu daně a výše daně je samostatným zdanitelným plněním, které se považuje za uskutečněné nejpozději poslední den zdaňovacího období, ve kterém byl opravný daňový doklad doručen příjemci plnění, nebo bylo původně sjednané zdanitelné plnění zrušeno, a to k tomu dni, který nastane dříve.

Při chybném uplatnění daně (např. chybné určení místa plnění, předmětu daně nebo sazby daně) bude podle návrhu novely oprava provedena v dodatečném daňovém přiznání.

Návrh novely se může v průběhu legislativního procesu ještě dále měnit.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita