České firmy šetří, na služební cesty do zahraničí vyrážejí stále méně

19.07.2010 | , ČSOB Pojišťovna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


19.7. 2010 Na služební cestu do zahraničí? V Čechách už jen v nejnutnějších případech. Úsporná opatření, ke kterým přistoupily české firmy po příchodu finanční krize, se projevily i v této oblasti. Podle statistik ČSOB Pojišťovny klesá počet lidí, kteří vyrážejí služebně do zahraničí v průběhu dvou let na polovinu. Tento trend potvrzují i údaje Českého statistického úřadu.

„Mezi prvním pololetím roku 2008 a 2009 došlo k 40% propadu v počtu pojištěných osob, kteří služebně odcestovali do zahraničí. Mezi prvním pololetím roku 2009 a 2010 došlo k propadu o dalších 11,5 %. Za dva roky se tak počet lidí, kteří se pojišťují při cestě do zahraničí, snížil prakticky na polovinu,“ uvedl produktový manažer cestovního pojištění ČSOB Pojišťovny Vít Janouch. Tento trend potvrzují i čísla Českého statistického úřadu. Počet zahraničních služebních cest se loni podle jejich údajů oproti roku 2008 snížil téměř o 40 procent.

„Pro zaměstnance, kteří vyjíždějí do zahraničí častěji, sjednávají firmy roční karty cestovního pojištění. Nedá se ale říci, že by podniky a organizace sjednávaly pouze roční pojištění. V podstatě se jedná o mix ročních karet (roční pojištění) a pojištění pro jednotlivé výjezdy s denním pojistným,“ dodává Janouch.

Autor článku

Tiskovka