EU zahajuje jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky

19.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky Evropské unie se dostávají do kritické fáze. V Bruselu se dnes a v úterý koná na evropské poměry velká konference, kterou lze brát jako pomyslný start debat o budoucnosti evropských farmářů. První názory a stanoviska členských států či unijních institucí nicméně naznačují, že zemědělská politika by se proti předpokladům zase tolik měnit nemusela.

"Společná zemědělská politika se bude muset po roce 2013 (v době, kdy se má změnit) vypořádat s celou řadou výzev a nových cílů, a proto je naprostým základem, aby její rozpočet zůstal přinejmenším na současné úrovni," uvedl britský liberální europoslanec George Lyon. Zemědělské dotace přitom v současnosti tvoří zhruba 40 procent unijního rozpočtu, jehož objem mírně přesahuje 120 miliard eur (zhruba 3,1 bilionu Kč).

Na straně proreformních sil naopak stojí především nové členské státy včetně České republiky. Vadí jim především, že od vstupu do unie jejich farmáři neustále dostávají nižší dotace než zemědělci ze západních zemí. Unijní "nováčci" chtějí, aby po roce 2014 byl přístup ke všem farmářům v EU stejný. Pokud se tak nestane, zemědělci hrozí demonstracemi přímo v Bruselu.

Evropská komise zveřejní konkrétní legislativní návrhy na změny ve společné zemědělské politice v červnu příštího roku. Pokud je členské státy a Evropské parlament schválí, bude se jimi řídit unijní zemědělství od roku 2014 do roku 2020.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita