Záložny jsou v poskytování úvěrů vstřícnější. I pro cizince

16.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Získat bankovní úvěr je pro běžného českého podnikatele čím dál složitější. Pro podnikatele zahraničního je to téměř nemožné.

Počet zahraničních podnikatelů roste

Počet cizinců podnikajících v České republice stále roste. Podle údajů, které Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno zpracovalo pro týdeník Ekonom, v loňském roce vlastnilo živnostenské oprávnění přes 87 tisíc osob, nejčastěji z Vietnamu, Ukrajiny a ze Slovenska. To je zhruba o 10 tisíc více, než v roce předchozím.

Podle vyjádření řady finančních poradců se na ně stále častěji obracejí cizinci s žádostí o zprostředkování provozního či investičního úvěru. Bohužel banky zahraniční klientelu považují spíše za rizikovou a velmi často tyto žadatele odmítají pouze proto, že nemají trvalý pobyt v České republice, případně proto, že neakceptují jejich doklady o příjmech pocházejících ze zahraničí.


Spořitelní družstva uznávají příjmy ze zahraničí

Stále oblíbenější jsou proto mezi zájemci o úvěr z řad cizinců spořitelní družstva, o nichž je známo, že jsou oproti bankám v přístupu k žadatelům daleko vstřícnější a flexibilnější. „Uznáváme doložení příjmů ze zahraničí a výši úvěru tudíž neomezujeme, jak je běžné v bankovním sektoru,“ uvedl Peter Mojcík, vedoucí úvěrového oddělení WPB Capital. „Zkušenosti máme zejména s občany slovenské, ruské a vietnamské národnosti,“ dodává.

Seznam všech družstevních záložen najdete v sekci Firmy a úřady.


Zájem o hypotéky

Největší úspěch má mezi cizinci zejména extra postavený produkt „Hypotéka i pro cizince“. „Je určená hlavně nepodnikajícím fyzickým osobám, využívají ji jak cizinci, tak čeští klienti, kteří z nějakého důvodu nedosáhnou na hypoteční úvěr v bance. Produkt je oblíben zejména pro možnost vybudování pozitivní kreditní historie klienta, která pak otevírá prostor pro levnější financování v horizontu 2-3 let od načerpání úvěru,“ vysvětluje Mojcík.


Podnikatelé se mohou dostat ke všem standardním typům úvěru

Pro zahraniční právnické osoby, a to i začínající, poskytují záložny také investiční úvěry, ideální k dlouhodobému financování investičních a rozvojových potřeb nebo např. financování akvizic a dražeb nemovitostí, krátkodobé či provozní úvěry, jejichž účelem je zajištění provozních potřeb podnikatelů, konsolidační úvěry, určené k refinancování všech závazků do jednoho úvěru či (před)developerské úvěry, optimální pro realizaci nových či refinancování už rozpracovaných developerských projektů bez požadavku na předprodeje nemovitostí.

Srovnání úvěrů najdete v sekci Srovnání produktů.


Jaké jsou podmínky úvěrů

WPB Capital poskytuje úvěry ve výši od 2 do 100 milionů korun, maximálně do 70 % tržní ceny nemovitosti, kterou žadatel za splacení úvěru ručí. Úroková sazba začíná na 9 % p. a. a splácet je možno po dobu 3 až 25 let. „Navíc jsme schopní vyřídit jednodušší úvěrové případy v čase již od 2 týdnů od podání kompletní žádosti o úvěr,“ dodává Peter Mojcík.

Autor článku

David Vidomus