Výměna dodavatele tunelu Blanka by nebyla jednoduchá

14.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stavební společnost Metrostav může při výstavbě pražského tunelového komplexu Blanka nahradit jiná firma jen obtížně, i když úplně vyloučené to není. Shodli se na tom odborníci ze stavebních fakult. Praha v úterý schválila harmonogram úkolů, které navazují na propad tunelu Blanka. Do 13. srpna chce například analýzu možného vypovězení smlouvy s Metrostavem a možného uplatnění sankcí vůči tomuto dodavateli stavby.

Tunel se v úseku Brusnice propadl před týdnem, na zahradě ministerstva kultury v Praze 6 tak vznikl kráter. Podobné dvě havárie se již dříve staly při stavbě Blanky také v parku Stromovka.

Obecně podle odborníků platí, že díla podobného rozsahu jako tunelový komplex Blanka se nepředvídaným událostem můžou vyhnout jen těžko. "U takovýchto inženýrských děl je nutné počítat s tím, že během jejich stavby bude k mimořádným událostem docházet," poznamenal profesor ze stavební fakulty ČVUT František Lehovec. Názor, že ve složitých geologických podmínkách Prahy lze při výstavbě dopravních staveb zabránit neočekávaným jevům, je podle něj "romantický a naivní".

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita