Poskytovatelům veřejných podpor hrozí sankce od ÚOHS

14.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Poskytovatelům veřejných podpor z řad krajů, měst a obcí hrozí od antimonopolního úřadu pokuty až 100.000 korun. Neevidují státní pomoc do registru podpor malého rozsahu ve lhůtě pěti dnů od jejího poskytnutí, uvedl místopředseda ÚOHS Hynek Brom.

Antimonopolní úřad od začátku letošního roku zaznamenal 643 porušení uvedené lhůty. V některých případech byla lhůta překročena o více než 60 dní. Se 46 poskytovateli, kteří se tohoto deliktu dopustili, úřad zahajuje správní řízení. Jedná se především o obce a města, některé kraje a úřady práce. Žádné z ministerstev zatím mezi účastníky řízení není.

Centrální registr podpor malého rozsahu byl zřízen k 1. lednu 2010. Jeho základní funkcí je shromažďovat informace o všech podporách malého rozsahu přidělených v České republice. Poskytovatelé i příjemci veřejné podpory mohou na základě tohoto registru zjistit, zda nepřesáhli maximální výši podpory malého rozsahu, která činí 200.000 eur v období tří po sobě následujících let. Podporu poskytnutou do dané výše není nutné nahlašovat ke schválení Evropské komisi.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita