Zahraniční společnosti míří zpět do Rakouska

14.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet mezinárodních společností se sídlem v Rakousku vzrostl v prvním pololetí z 84 na 93, objem investic vzrostl z 37 na 103 milionů eur.

Po krizí podmíněném poklesu v první polovině roku 2010 se opět rozhodlo více zahraničních společností usadit se v Rakousku. Počet projektů vzrostl z 84 na 93, objem investic se téměř ztrojnásobil z 37 milionů na 103 milionů euro. Kromě oživení německého trhu těžilo Rakousko z výhodné geografické polohy spojnice s východní a jihovýchodní Evropou, komentoval ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner (V) dnes zveřejněné údaje agentury Austrian Business Agency (ABA). Pro druhou polovinu roku ředitel ABA Rene Siegl očekává pokračující zlepšování hospodářské situace a další postupné oživení zahraničních investic.

Německé společnosti nalézají zalíbení opět v celém Rakousku. S 48 novými usídleními - oproti 24 v první polovině roku 2009 - jsou Němci nejsilnější skupinou investorů. Druhé místo s osmi sídly obsadila Itálie, třetí největší skupinu s 22 sídly představuje region střední a východní Evropy. Ze spolkových zemí je znovu nejoblíbenější destinací Vídeň se 49 zahraničními společnostmi. Horní Rakousko je na druhém místě s 13 společnostmi, následuje Salzburg a Dolního Rakousy (8 společností). Sedm firem se usadilo v Korutanech, ve Štýrsku čtyři, dva v Tyrolsku a po jednom ve Vorarlbersku a Burgenlandu.

Ministerstvo hospodářství plánuje prostřednictvím ABA investovat dodatečně přibližně 2,5 milionu euro na vytvoření příznivějších podmínek pro usídlování zahraničních společností.

Zpráva převzata z CzechTrade.

Autor článku

Firemni aktualita