Důvěra v ekonomiku ve střední Evropě nyní vzrostla

14.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Důvěra v ekonomiku ve střední Evropě po zřetelném poklesu v letošním prvním čtvrtletí nyní opět vzrostla. Z globálního hlediska však mezi ekonomy převládá strach z veřejných dluhů a inflace. Ukázal to pravidelný průzkum mezi finančními profesionály Asociace profesních účetních ACCA.

Hlavní trhy středoevropského regionu vykázaly podle průzkumu pozitivní trend. Poprvé v historii průzkumů ACCA se většina respondentů vyjádřila, že ekonomika se zlepšuje nebo že tomu tak brzy bude. Uvedlo to 53 procent dotázaných, což ve srovnání s prvním čtvrtletí znamená nárůst o pět procentních bodů. Pouze Asie a Afrika na tom byly v uplynulých šesti měsících lépe.

Jako hlavní problém ekonomiky ve střední Evropě finanční profesionálové uvedli přetrvávající nízkou poptávku. Také si nejsou jisti, zda se tento ukazatel v dohledné době zlepší. Rovněž se obávají vlny insolvencí. Pozitivní zprávou naopak je to, že se zlepšuje dostupnost financí a deflační tlaky udržují nízké náklady.

Poprvé se finanční profesionálové také pozitivně vyjádřili o míře kapitálových investic v regionu, i když jsou stále nízké. Navzdory jejich nízkému stavu je to výrazné zlepšení, protože firmy ještě stále setrvávají při kontrole a snižování nákladů a nepreferují obchodní příležitosti s vyšší přidanou hodnotou.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita