Češi mají v záložnách uloženo průměrně 342 tisíc korun

13.07.2010 | , WPB Capital
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


13.7. 2010 České záložny zaznamenávají růst průměrné výše vkladů svých členů. Zatímco na konci roku 2007 činila částka na jednoho klienta okolo 152 tisíc korun, aktuálně se už tato částka pohybuje na 342 tisících korun. Vyplývá to z analýzy, kterou na základě dat České národní banky, zpracovala družstevní záložna WPB Capital.

Záložny těží především z péče o své stávající klienty. Jenom u WPB Capital má zhruba 25 procent klientů dva a více depozitních účtů. „Naši současní klienti nás už dobře znají, jednoduše se orientují v nabídce vkladových produktů, které mají vyzkoušené. Vědí, jak vše funguje, a proto rozhodnutí o založení dalšího spořicího účtu je pro ně přirozeně snadné. Potenciálně noví klienti se stále ještě k záložnám staví rezervovaně. Láká je vyšší zhodnocení, které nabízíme, zároveň však díky špatné minulosti kampeliček pořád cítí jistou nedůvěru. Obavy přitom nejsou na místě,“ uvádí Hana Foitová ze spořitelního družstva WPB Capital. Kromě přísné legislativy podléhají záložny, stejně jako banky, dohledu ČNB. Vklady včetně výnosových úroků jsou stoprocentně pojištěny ze zákona až do výše 50 000 euro.

Důvěra vkladatelů v záložny se každoročně zvyšuje. Dokazuje to nejen nárůst počtu členů, ale i částka, kterou do těchto finančních institucí ukládají. V loňském roce získaly záložny přes 15 tisíc nových klientů. Letos, pouze během prvního čtvrtletí, přibylo kampeličkám 6 896 nových členů. Roste také celková bilanční suma českých záložen. Ke konci loňského roku činila 15,6 miliardy, aktuálně se pohybuje okolo 18,5 miliardy korun.

Pokud tempo růstu vydrží po celý rok, záložny se v prosinci budou moci radovat z více než 27 tisíc nových členů a 8,7 miliardy korun vybraných na vkladech. „V souvislosti se zvýšením horní hranice pojištění vkladů na 100 000 eur od ledna příštího roku očekáváme další nárůst zájmu o uložení prostředků na termínované či spořicí účty,“ uzavírá Foitová.

V ČR mělo k 31. 3. 2010 v družstevních záložnách uloženo své finance přes 54 tisíc lidí.

Autor článku

Tiskovka