V Bruselu demonstrovali farmáři proti smlouvám s mlékárnami

13.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stovky farmářů včera opět demonstrovaly v Bruselu během zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Nelíbí se jim reforma trhu s mlékem, kterou evropská sedmadvacítka připravuje. Ta z velké části stojí na smlouvách mezi samotnými zemědělci a velkými producenty mléka, které mají být povinné. Farmáři ovšem mají strach, že budou nuceni přistoupit na nižší výkupní ceny a nikdo se jich nezastane.

V současnosti ceny mléka v unii do značné míry ovlivňuje systém kvót, kdy každá země může vyrobit jen jeho určité množství, jinak ji čekají citelné pokuty. Tento systém ovšem v roce 2015 zcela skončí a ještě o dva roky dříve unie zruší například dotace na vývoz mléka či mléčných výrobků.

Prezident české Agrární komory Jan Veleba, který je zároveň viceprezidentem celoevropské nevládní organizace zemědělců COPA, označil včerejší demonstraci za předčasnou. Návrh by podle Veleby měl řešit především jak konkrétně bude posílena pozice chovatelů krav. Chovatelům by měl například umožnit kolektivní vyjednávání o cenách, čemuž evropská legislativa dosud brání. "Návrh musí obsahovat možnost, aby mohly jednat i mezioborové organizace," dodal Veleba, podle nějž by v takovém případě mohla jednat společná sdružení farmářů a mlékařů s obchodníky a čelit tak jejich tlaku na nízké ceny.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita