Přes pokles nezaměstnanosti nepřibývá pracovních míst

12.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Za červnovým poklesem nezaměstnanosti stále z větší části stojí sezonní práce, varují analytici trhu práce. Zároveň upozornili, že v dlouhodobém horizontu příliš nepřibývá volných pracovních míst. Nezaměstnanost v Česku se tak podle nich opět zvýší. Podíl lidí bez práce v červnu ve srovnání s květnem klesl o 0,2 procentního bodu na 8,5 procenta, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Nezaměstnaní nadále čelí problémům při hledání nové práce: oproti předchozímu měsíci se počet nezaměstnaných, kteří v červnu nalezli nové zaměstnání, snížil zhruba o pětinu," komentovala červnové výsledky analytička Komerční banky Kamila Fialová. Nabídka volných pracovních míst se v červnu opět snížila o půl procenta na zhruba 32.900. Tento výsledek podle Fialové nadále představuje velmi nízkou úroveň a meziroční pokles o čtvrtinu.

"Sezonní zaměstnání jsou sice dobrou zprávou, ale současně varováním, že na podzim stejní lidé znovu budou bez práce," upozornila Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Míra nezaměstnanosti tak zatím podle ní klesá jen dočasně. K tomu, aby se v ekonomice vytvářela nová dlouhodobá pracovní místa, je totiž třeba, aby ekonomika rostla skoro o čtyři procenta. "A toho se zatím nedočkáme ani v příštím roce," dodala Šichtařová.

Přesto jsou podle některých analytiků již určité známky oživení znát. "Poptávka po zaměstnancích jistě přichází zejména z průmyslových podniků, jimž dynamicky roste výroba," domnívá se Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Zda je však ekonomické oživení dlouhodobé, podle něj zatím není možné poznat. Místa v průmyslu totiž mohou být pouze dočasná a nemusí se "přelít" do dalších odvětví.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita